Metropoolregio Rotterdam Den Haag verdient kritische benadering

Voor de derde keer in korte tijd sprak de commissie Algemeen Bestuur afgelopen week over de Metropoolvorming, de voorgestelde combinatie van de Stadsregio’s Rotterdam en Den Haag. Het beoogd samenwerkingsverband biedt veel mogelijkheden, maar heeft ook de gevaren in zich van overheersing door de grote gemeenten ten opzichte van de kleinere en onnodig verlies van gemeentelijke autonomie.

De plaatselijke afdelingen van de landelijke partijen dienen bij hun beoordeling rekening te houden met landelijk partijbeleid. Leefbaar 3B als louter plaatselijke partij, kan zich enkel richten tot wat alleen belangrijk is voor onze eigen gemeente en inwoners.

De aanvankelijke plannen en ideeën van de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag waren weinig geruststellend en hebben geleid tot een tegenbeweging vanuit raadsleden in de beide regio’s. Naast Leefbaar 3B was alleen het CDA steeds op bijeenkomsten van deze actiegroep aanwezig en dat was tijdens de gemeentelijke commissievergadering duidelijk te merken.

De andere fracties kwamen met allerlei vragen, wensen en kritische opmerkingen die vrijwel allemaal al lang en breed aan de orde zijn gekomen in een, op verzoek van de groep, uitgebracht juridisch advies dat aan alle raadsleden werd toegestuurd en kennelijk niet was gelezen.

Het voorstel van Leefbaar 3B woordvoerder Kees Heugens om in een reactie aan de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag op te nemen dat in het eerdaags verschijnende definitieve ontwerp de voorstellen van de actiegroep moeten worden verwerkt, werd door het College van B&W overgenomen. Voorlopig ligt er nog geen voorstel dat rijp is om te worden aangenomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*