Nieuw Integraal Veiligheidsbeleid laat op zich wachten

Het nieuwe Integraal Veiligheidsbeleid (IVB) 2023 – 2026 laat voorlopig nog even op zich wachten. Het vorige IVB was vastgesteld voor de periode 2019 – 2022 en liep afgelopen 31 december 2022 dan ook af. Wettelijk is bepaald dat de gemeenteraad ten minste eenmaal in de vier jaar de doelen vaststelt die de gemeente op het terrein van de veiligheid nastreeft door de handhaving van de openbare orde en de hulpverlening door de politie.

Het college heeft de gemeenteraad verzocht het vorige document te verlengen, omdat er nog geen nieuw IVB is ontwikkeld. Voor Leefbaar 3B komt dat niet als een verrassing, we hebben er immers al meerdere malen naar gevraagd, maar het baart ons wel wel zorgen. We kunnen moeilijk niet met deze verlenging instemmen; dan zitten we namelijk zonder IVB.

Maar het huidige Integraal Veiligheidsbeleid is niet meer actueel: het is straks immers bijna 5 jaar verder voordat het nieuwe IVB er is. De wereld is ondertussen grotendeels veranderd, onder invloed van verdere digitalisering en nieuwe sociale media, ondermijning, maar ook de steeds grotere polarisatie in onze samenleving mede ontstaan tijdens/door het coronavirus. Een compleet ander uitgangspunt dus voor het nieuwe IVB.

Leefbaar 3B woordvoerder Terry Duivesteijn vraagt zich af waarom het IVB minimaal een jaar vertraagd is: “Het is toch ook niet zo dat het op een onvoorspelbaar moment is gekomen, we weten al sinds 2019 dat dit document in 2022 opnieuw opgesteld zou moeten worden. Mijn fractie heeft al meerdere malen naar het nieuwe IVB gevraagd, en in plaats van dat we het nieuwe IVB nu bespreken, gaan we het oude document een jaar verlengen.” Het lijkt een gemiste kans dat er niet vorig jaar geïnvesteerd is in de analyses en ontwikkeling van het beleid die nodig zijn voor het nieuwe IVB. Leefbaar 3B vraagt zich dan ook af wat de werkelijke reden van de vertraging is: ligt hier een bezettingsprobleem aan ten grondslag?

In de commissievergadering van 15 maart 2023 werd ook duidelijk dat we niet zeker zijn of het nieuwe Integraal Veiligheidsbeleid wel vóór december 2023 (wanneer de nieuwe APV wordt vastgesteld) kan worden vastgesteld. Inmiddels is Leefbaar 3B verzekerd door het college dat de APV elk moment aangepast kan worden en dat eventuele nieuwe voorzienbare bepalingen al in de APV zullen worden opgenomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*