Leefbaar 3B: De partij van de Veiligheid

Leefbaar 3B heeft zich de gehele raadsperiode bekommerd over de veiligheid in Lansingerland en niet alleen nu tijdens de verkiezingsperiode.

Helaas is in de afgelopen raadsperiode onnodig veel vertraging opgelopen voor de uitvoering van de Leefbaar 3B motie “Toezicht en Handhaving”. In deze motie wordt de samenwerking tussen buurttoezicht, dorpsboa’s, jongerenwerk en de politie gestimuleerd en het aantal ogen en oren ten behoeve van de veiligheid vergroot. Criminelen moeten weten dat daardoor de politie veel effectiever op kan treden en dat er geen ontkomen meer aan is in Lansingerland.

“Buurttoezicht Lansingerland jaagt op groep straatrovers” is krachtige taal, waarmee inwoners van Lansingerland in de ogen van Leefbaar 3B woordvoerder Jan van der Laan, op het verkeerde been worden gezet. Buurttoezicht bestaat uit vrijwilligers die in verschillende wijken buurtwachten genoemd worden omdat zij op verschillende moment buiten surveilleren. In de Edelsteenwijk bestaat Buurttoezicht uit bewoners die op straat en in hun directe woonomgeving de ogen en oren openhouden. Hier wordt niet actief gesurveilleerd, maar wel zijn er een aantal actieve bewoners die op meldingen direct reageren. lees meer

Daarnaast worden door Buurtoezicht Lansingerland bewoners geïnformeerd over hoe te handelen op het moment dat zij verdachte omstandigheden zien. Zij moeten direct 112 bellen, voordat zij zelf in actie komen en maatregelen nemen. Daar helpt de communicatie via de buurt-WhatsApp bij, een soort digitale “Veiligheidsketen”, gevormd door bewoners die aangesloten zijn bij de buurtApp. Het jagen op straatrovers is juist een taak van de politie en daarom is het belangrijk dat bewoners sneller verdacht gedrag melden via 112. Buurttoezicht is er om bewoners te informeren over hoe zij kunnen voorkomen dat zij het slachtoffer worden van een straatroof of woninginbraak. Vrijwilligers van buurttoezicht lopen veel op straat en zijn er alert op onveilige situaties te beoordelen en zo nodig te alarmeren.

Veel notoire criminelen zijn in beeld bij de politie, het is af te raden dat buurttoezicht zelf gaat jagen op daders van een straatroof, dan wordt het een kansloze missie om het aantal straatroven terug te dringen. Vrijwilligers van Buurttoezicht zijn hier niet voor opgeleid en kunnen mogelijk dan zelf slachtoffer worden van brut geweld. Dus signaleren, vastleggen (foto maken, signalement, kenteken, loop-/rijrichting) en direct melden via 112 is een belangrijke taak van buurttoezicht.

Wat is een straatroof eigenlijk?
Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een geldautomaat, ‘s avonds op straat, op donkere afgelegen plekken, stations, winkelcentra en in uitgaansgelegenheden. 40% van de daders varieert in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en zij beroven anderen graag van hun mobiele telefoon en portemonnee.

Wat te doen als je telefoon gestolen is?
Activeer de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) dan werkt uw mobiele telefoon alleen maar met uw eigen simkaart. Zodra een dief of heler er een andere simkaart inzet, werkt uw telefoon niet meer.
Noteer uw Imei nummer. Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm, het heeft niets te maken met de simkaart. Het Imei nummer vindt u door *#06# in te toetsen. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Het is een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Handige telefoonnummers
• Schadefonds Geweldsmisdrijven: 070-414 2000
• ANWB verkeersslachtofferlijn: 070-314 7766
• Simkaart blokkeren
– Hi / KPN 06-1200 1200
– Telfort 0900-9596
– T-Mobile 06-2400 1200
– Vodafone 06-5450 0110

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*