Tol ’t Meerhek (Tolhek) terug in De Groenzoom

Woensdagmiddag 19 juni hebben de burgemeesters van Lansingerland, Pieter van de Stadt, en Pijnacker-Nootdorp, Francisca Ravestein, samen met Cor Overmeer, voorzitter van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, Tol ’t Meerhek (Tolhek) officieel geopend.

Op 31 oktober 2017 heeft de raad van Lansingerland tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis bekend gemaakt dat een startkapitaal van € 18.250 beschikbaar is voor de herbouw van het in 1932 afgebroken tolhek tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. ’t Meerhek stond langs de Klapwijkseweg op de grens van Pijnacker en Berkel. Het initiatief voor de herbouw van de tol in De Groenzoom kwam van Cor Overmeer. Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp en het Hoogheemraadschap Delfland hebben financieel bijgedragen om de herbouw te kunnen realiseren. Het tolhek staat nu niet ver van z’n oorspronkelijke plek bij de fietsbrug midden in het natuurgebied De Groenzoom. Een informatiebord naast het tolhek geeft de geschiedenis aan van Tol ’t Meerhek. lees meer

 

 

 

 

Tijdens de rondrit met een huifkar door De Groenzoom heeft wethouder Simon Fortuyn (Leefbaar 3B) de raad bedankt voor het mogelijk maken van ideeën zoals het Tolhek. Het Lansingerlands Initiatief voor het mogelijk maken van ideeën van inwoners werd door Fortuyn geprezen en hoopt dat de raad er lang mee door zal gaan.

In het voorjaar van 2017 heeft de gemeenteraad van Lansingerland in het kader van het 10-jarig bestaan een bijzondere oproep gedaan aan de inwoners: Heeft u een goed idee? Kom ermee! Het zogenaamde Lansingerlands Initiatief is daarbij geboren en zal jaarlijks terugkomen op de agenda van de gemeenteraad. Er kwamen toen negen ideeën binnen. De herbouw van Tol ’t Meerhek (Tolhek) kwam als eerste in aanmerking voor een subsidie en kreeg van de gemeenteraad een startsubsidie van € 18.250 en de tol staat er nu. De andere initiatieven die de raad in oktober 2017 heeft gehonoreerd waren: Het Labyrint in het Annie M.G. Schmidtpark, vorig jaar gerealiseerd, de Energiebank LansingerZon, bijna gerealiseerd en het Zangfietspad op de Landscheiding, in 2018 gerealiseerd.

Ook voor dit jaar gaat de gemeenteraad van Lansingerland in het Kader van het Lansingerlands Initiatief binnenkort startsubsidies beschikbaar stellen voor drie initiatieven: Terughalen historische Vrachtschuit, Pleisterplaats De Hichte en Plukberm of Eetbare Ruimte.

Jaarlijks stelt de raad € 1 per inwoner beschikbaar voor goede ideeën in het kader van Het Lansingerlands Initiatief. Het idee wordt getoetst op haalbaarheid en er is maximaal 50% subsidie beschikbaar van wat de realisatie het idee in het totaal kost.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*