Groeit het aantal gevallen TBC in regio en Lansingerland?

Het is goed dat Lansingerland is aangesloten bij de Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond. De GGD zet zich in voor de gezondheid van 1,3 miljoen inwoners in de regio Rijnmond. Ook is het één van de goedkoopste GGD’en van het land. Dit komt met name omdat de overheadkosten volledig worden gedragen door de gemeente Rotterdam. Personeel en eventuele financiële risico’s zijn daarmee voor rekening van de gemeente Rotterdam.

Leefbaar 3B raadslid Leon Erwich voerde het woord over de zienswijze van de gemeenteraad van Lansingerland op de begroting 2020 van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Rotterdam-Rijnmond. De GGD RR regelt in materiële zin slechts de inkoop van producten. Een financieel risico voor deelname aan de regeling is voor Lansingerland dus ook niet aanwezig. De bedragen voor het variabele deel van het basistakenpakket zijn indicatief, want er wordt afgerekend op het werkelijke aantal verrichte inspecties voor Lansingerland. lees meer

Door de werkzaamheden van de GGD RR zijn de inwoners van Lansingerland verzekerd van continuïteit en samenhang binnen de publieke gezondheidszorg, van de afstemming ervan met de curatieve gezondheidszorg en van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen.

Tuberculose
Ondanks dat er in Nederland een laag percentage TBC gevallen is, vindt Leefbaar 3B het wel opmerkelijk dat er totaal geen cijfers over 2018 zichtbaar zijn. Zeker omdat TBC nog steeds de dodelijkste infectieziekte ter wereld is en er in vergelijking met 2016 en 2017 een lichte stijging te zien is van het aantal TBC gevallen. Elk jaar krijgen 10 miljoen mensen de ziekte. Er overlijden meer dan 1,5 miljoen mensen aan tuberculose.

Naar aanleiding van de vragen van Leefbaar 3B gaf wethouder Ankie van Tatenhove aan schriftelijk terug te zullen komen op de verwachtingen van het aantal TBC gevallen voor de regio en voor Lansingerland, ook omdat het er op lijkt dat het aantal groeit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*