Nogmaals brandweercorps Bergschenhoek

Donderdagavond 3 februari waren de raadsfracties op uitnodiging van het brandweercorps te gast in de kazerne te Bergschenhoek. Na de protestactie van het Bergschenhoekse corps in de raad van 27 januari hebben de Bergschenhoekse brandweermensen gemerkt dat eenaantal zaken verkeerd zijn overgekomen.

Heel duidelijk gaven zij aan dat ingeval van noodzaak ook naar Bleiswijk wordt uitgerukt.Ook gaf de Bergschenhoekse brandweer aan mee te doen aan de pilot SIV, het snelle interventievoertuig met slechts twee brandweermensen, een chauffeur en een bevelvoerder.Ook tegen samenvoeging van de drie brandweercorpsen in Lansingerland heeft het Bergschenhoekse corps geen bezwaar.

Het tweede uitrukvoertuig van Bergschenhoek komt niet terug gaf de aanwezige commandant Noord Merkx aan. Dit is al veel eerder afgesproken in het materieel spreidingsplan (MSP). Als een tweede brandweerauto nodig is, komt dat voertuig uit Berkelof Bleiswijk. Bij brandweerhulp in Bleiswijk ten noorden van de A12 zal de brandweerZoetermeer uitrukken.

In het ideale spreidingsbeeld van de kazernes is ook op deze avond weer duidelijk geworden dat de vijf jaar geleden in gebruikgenomen kazerne Berkelse Poort op een totaal verkeerdeplaats staat. Jammer dat de raad, het college en de brandweer van de toenmalige gemeenteBerkel en Rodenrijs volstrekt onvoldoende rekening hebben gehouden de toekomstige Vinex woongebieden in Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.
De raadsleden is het duidelijk geworden dat het uit 36 mensen bestaande Bergschenhoekse brandweercorps een hecht team is dat volledig op sterkte is. Het Bleiswijkse brandweercorps heeft te weinig brandweermensen, dus onderbemenst. De ontstane leemte wordt veelalopgevuld door brandweervrijwilligers uit Bergschenhoek. In Berkel en Rodenrijs zijnproblemen omdat te veel brandweervrijwilligers te ver van de kazerne wonen. In Bleiswijk en Berkel kan dit voorlopig nog worden opgelost door het consignatie systeem. Dat betekent dater zes brandweermensen op de kazerne zijn.

Tot slot moet worden vastgesteld dat,

  • de kennis, vaardigheden en de teamspirit van het Bergschenhoekse brandweercorps niet verloren mogen gaan;
  • op korte termijn onderzocht moet worden of samenvoeging van de drie brandweercorpsen tot één brandweercorps Lansingerland als onderdeel van de regiobrandweer Noord een goede stap is voor de brandveiligheid van Lansingerland;
  • het verstandig is dat de sluiting van de kazernes in Bergschenhoek en Bleiswijk (gepland per 1 januari 2012) wordt opgeschort totdat het definitieve brandveiligheidscenario Lansingerland bekend en ingevoerd is, inclusief de evaluatie  van de SIV-pilot;
  • alle brandweer vrijwilligers in Lansingerland door de burgemeester over de ontwikkeling op de hoogte moeten worden gehouden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*