Nieuwe Fyra rijdt niet! Invloed op geluidmetingen?

De nieuwe Fyra, van het Italiaanse merk AnsalsoBreda, is voorlopig aan de kant gezet. Voor hoe lang, is de vraag en welke gevolgen heeft dit voor de geluidmetingen?

Gelukkig zijn de referentiemetingen (0-metingen) in Lansingerland afgerond. Er zijn metingen voor de Thalys, de nieuwe Fyra AnsaldoBreda en de oude Fyra Traxx (de oude vierkante locomotief). De beloofde pilotmaatregelen kunnen uitgevoerd worden.

  • Raildempers;
  • Matten op het beton onder en naast de rails;
  • Geluidschermen.

Wethouder De Paepe en de gemeentelijke organisatie zet zich enorm in dat nu zo snel mogelijk deze pilot maatregelen worden uitgevoerd. Dit heeft al veel te veel vertraging opgelopen.

Na het instellen van de pilot maatregelen wordt er weer gemeten en vergeleken met de 0-meting. Wat als de nieuwe Fyra, de AnsaldoBreda, dan nog steeds niet rijdt? Dan kan alleen vergeleken worden voor de Thalys en de oude Traxx en niet voor de AnsaldoBreda. Dus weer wachten of de pilotmaatregelen afdoende zijn? In dit verband is het belangrijk te weten of er bij de 0-meting verschillen waarneembaar zijn geweest tussen Thalys en AnsaldoBreda. Als er verschil is, lopen we weer vertraging op met de metingen. Maar als dat niet zo is, dus de Thalys en de AnsaldoBreda evenveel lawaai maken, dan zijn de nieuwe meting bruikbaar om zien of de drie maatregelen een gunstig effect hebben. De fractie van Leefbaar 3B is heel benieuwd naar het antwoord op deze vraag.

Tweede Kamerleden naar Lansingerland

Op initiatief van PvdA en Leefbaar 3B wordt door het college op maandag 25 maart in Lansingerland een programma gemaakt om de woordvoerders HSL in de Tweede Kamer te informeren over de geluidshinder in Lansingerland en de maatregelen om dit binnen de afgesproken grenzen te brengen. De Stichting Stop Geluidsoverlast HSL zal erbij worden betrokken. Inmiddels hebben de Tweede Kamer woordvoerders van PvdA, VVD en ChristenUnie toegezegd te zullen komen. Bijna zeker zal ook het CDA uit de Tweede Kamer aanwezig zijn. Leefbaar 3B zal de Tweede Kamer woordvoerders van SP, PVV, SGP, PvdD en 50Plus uitnodigen. Deze landelijke politieke partijen zijn niet vertegenwoordigd in de raad van Lansingerland. Hopen dat ook de Tweede Kamer woordvoerders van D66 en GroenLinks aanwezig zullen zijn.

1 Comment

  1. Ik heb de toezegging gekregen dat morgen 29 januari een presentatie is over de pilot maatregelen voor de HSL. Dit kan toch niet stilzwijgend vervallen? Moeten wij nog langer in de herrie zitten. De leefbaarheid holt verder achteruit. Wethouder Henkde Paepe Laat niets horen. Hebben wij dan nog niet geleerd dat wethouders transparant en eerlijk moeten zijn. Als hij wat doet, laat mij dat eens weten. Ik hoor al jaren van Henk de Paepe dat hij niets doet en afwacht. Gegeven de bezuinigingen is het nu waarschijnlijk te laat. Het wordt dan Onleefbaar in Lansingerland.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*