Lansingerland neemt afscheid van een goede burgemeester

Als een donderslag bij heldere hemel kwam donderdagochtend het bericht dat Ewald van Vliet per 1 januari 2014 vertrekt als burgemeester van Lansingerland. Hij is benoemd tot voorzitter van het college van bestuur van Lucas Onderwijs in Den Haag. Een organisatie voor basis- en voortgezet onderwijs met vestigingen in de regio Zuid-Holland West met circa 31.800 leerlingen en 3.600 medewerkers.

Ewald van Vliet komt oorspronkelijk uit het onderwijs en de laatste functie die hij in het onderwijs had, voordat hij ruim 10 jaar geleden fulltime de politiek inging, was directeur van een basisschool behorend bij de organisatie waar hij nu weer naar terugkeert.

Ewald van Vliet vertrekt na ruim zes jaar burgermeesterschap per 1 januari 2014. Op 17 september 2007 is hij geïnstalleerd als burgemeester van de toen net nieuwgevormde gemeente Lansingerland. En dat hij zich met hart en ziel heeft ingezet voor Lansingerland is toen al heel snel duidelijk geworden. Tot de dag van vandaag zijn zijn inspanningen voor onze gemeente uitzonderlijk en hem kennende zal hij dat doen tot en met 31 december 2013, de laatste dag in dienst van Lansingerland.

Het is echt jammer dat deze burgemeester nu Lansingerland verlaat. Dat er mogelijk een relatie is met de in Lansingerland al maar harder wordende politieke en journalistieke, vaak ongenuanceerde, werkelijkheid kan niet worden uitgesloten. Lansingerland gaat met dit vertrek veel te vroeg afscheid nemen van een goede bestuurder. Hij heeft snoeihard gewerkt om Lansingerland regionaal en landelijk op de kaart te zetten. In het bijzonder heeft hij fors bijgedragen aan de economische ontwikkeling van onze gemeente en daarbij indirect aan de werkgelegenheid in Lansingerland. Hij gedraagt zich ook als een echte burgervader. Bij ellende ten gevolge van brand of ongevallen staat hij er voor de gedupeerde. Een arm om de schouder, ook dat is Ewald van Vliet.

In de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond heb ik namens alle fracties in de raad met deze woorden een voorschotje genomen op het echte afscheid van Ewald van Vliet.

Burgemeester, beste Ewald,

Namens alle fracties in de raad wil ik graag heel kort een aantal woorden tot jou richten. Vanochtend zijn we opgeschrikt door het bericht van jouw vertrek per 1 januari 2014. Na ruim zes jaar komt een einde aan jouw burgemeesterschap. Je gaat zelfs de politiek verlaten. Zeker zullen, voordat je echt weggaat, de inwoners en bedrijven van Lansingerland, de ambtelijke organisatie en wij, de raad, nog uitgebreid afscheid van jou kunnen nemen. Vandaag houden we het heel kort. Jammer dat je weggaat. Dank u wel burgemeester.

Na de treurnis van het afscheid moeten nemen, moet direct weer naar de toekomst gekeken worden. De fractievoorzitters zijn nog dezelfde dag bij elkaar gekomen. Het overleg heeft geresulteerd in de volgende stellingnames:

  • Per 1 januari 2014 een waarnemend burgemeester aanstellen;
  • Op zo kort mogelijke termijn voert een delegatie vanuit de raad een gesprek met de commissaris van de Koning, zodat de raad kan meedenken over de voordracht van twee of drie kandidaten voor de functie waarnemend burgemeesters.
  • De procedure voor het vervullen van de burgemeestersvacature niet eerder opstarten dan nadat het nieuwe college na de raadsverkiezing van 19 maart 2014 is geïnstalleerd.

Namens de fractievoorzitters heeft de griffier hierover afgelopen vrijdag telefonisch contact gehad met het kabinet van de commissaris en hebben de griffier en ik daarna namens de fractievoorzitters een brief naar de commissaris verstuurd.

Jan Pieter Blonk, fractievoorzitter Leefbaar 3B

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*