De prioriteitenpiramide van Leefbaar 3B zet eigen inwoners weer op 1

Vandaag vanaf 17:00 uur is de behandeling van de Kaderbrief 2025. Richting 2025 kampt Lansingerland met een financieel tekort van 3,7 miljoen euro. Maar het ravijnjaar 2026 ziet er veel slechter uit: dan staat Lansingerland voor een tekort van ruim 12 miljoen euro. Die hele donkere wolk boven Lansingerland kunnen we niet boven ons laten hangen. We móeten dus nú nadenken over grote ombuigingen, want anders moeten we volgend jaar 12 miljoen euro weghakken uit onze samenleving. 

Om zo snel mogelijk maatregelen in kaart te brengen en duidelijkheid te bieden aan onze inwoners, heeft Leefbaar 3B een afwegingskader ontwikkeld: de prioriteitenpiramide. Als er al bezuinigingen nodig blijken te zijn – want een groot deel van het tekort wordt veroorzaakt door zogeheten autonome ontwikkelingen (indexeringen, inflatie, CAO’s) – dan wel volgens onze voorwaarden.

De piramide lees je van beneden naar boven: meerdere verdiepingen waarin mogelijk bezuinigd moet worden. We gaan pas een verdieping hoger, als de vorige verdieping maximaal is benut. Dat betekent dat we onze eigen inwoners weer op 1 zetten en dat zij niet de rekening moeten betalen doordat we niet genoeg geld van het Rijk krijgen voor onze taken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*