A13/16 in tunnel op maaiveld in Lage Bergse Bos

De kogel is door de kerk. De A13/16 wordt in het Lage Bergse Bos aangelegd in een 2 km lange tunnel op het maaiveld. Het tunneldak steekt 7 meter boven het maaiveld uit en wordt aan beide zijden aangevuld met grond. Het streven is dat in 2020 de eerste auto’s over de weg zullen rijden. Per auto moet wel 1 à 1,5 euro tol worden betaald.

Niet horen, niet zien, niet ruiken
Jarenlang is er tegen dit besluit aan gehikt. In de gemeenteraad van Bergschenhoek is door onze voorganger Leefbaar Bergschenhoek de A13/16 motie ingediend met de later gevleugelde woorden: “Niet horen, niet zien en niet ruiken”. De motie is raadsbreed aangenomen. Later in de nieuwe raad van Lansingerland is de “Niet horen, niet zien en niet ruiken” motie nogmaals raadsbreed aangenomen.

Naar het zich laat aanzien gaat deze nieuwe snelweg voldoen aan “Niet horen, niet zien en niet ruiken.”

Aanvankelijk had bijna niemand er geloof in dat de minister een dergelijk besluit zou nemen. De geluiden uit Den Haag waren dat voor de meest sobere inrichting, zonder tunnel gekozen zou worden. Gelukkig is dat niet gebeurd.

Te vroeg juichen willen wij niet. De vinger moet aan de pols gehouden worden bij de totstandkoming van het uiteindelijke tracé met de daarbij van belang zijnde geluids- en luchtkwaliteitmaatregelen.

Minpuntje is 40 jaar tolheffing van 1 à 1,5 euro voor elke passage van een personenauto. Of de Tweede Kamer daarmee kan instemmen is nog maar de vraag.

Ligging van A13 naar Terbregseplein

  • Vanaf de A13 buigt de A13/16 richting N209.
  • Er komt een gecombineerde ligging met de N209.
  • Er is een volledige aansluiting met de N471.
  • A13/16 gaat met een viaduct over HSL en Randstadrail.
  • Snelweg daarna op maaiveld, ingepakt in geluidwallen.
  • Aansluiting op de Ankie Verbeek-Ohrlaan.
  • Tunnel begint vóór de Bergweg Zuid, loopt door het Lage Bergse Bos op maaiveld.
  • Gaat onder de Rotte door.
  • Nieuwe weg op viaduct over Terbregseplein, oprit op Hoofdweg en afrit op Terbregseweg.

Op de site van de gemeente Lansingerland kunt u de “Brochure inpassing A13-A16” downloaden. Ga daar voor naar www.lansingerland.nl. De brochure staat vermeld in het artikel: Rijksweg A13/A16 komt in tunnel en tussen geluidwallen.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*