Onderzoek bestuurskracht Lansingerland

In de commissievergadering Algemeen Bestuur van 11 april 2013 is de eindrapportage van het bestuurskrachtonderzoek besproken. Necker van Naem, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, kreeg van alle kanten waardering voor zijn aanpak en het geleverde resultaat. Goed werk tegen redelijke kosten.

Volgens de fractie van Leefbaar 3B is de conclusie duidelijk: Zowel raad als college en organisatie kunnen het op verschillende onderdelen beter doen. De gemeente is met te veel verschillende dingen bezig. Focus is nodig en de doelstellingen moeten herijkt worden. De financiële situatie van de gemeente maakt het onvermijdelijk dat scherpe keuzes gemaakt moeten worden.

De prioriteiten zullen de komende jaren gaan liggen bij financiën, burgerparticipatie en klantoriëntatie. De laatste twee staan hoog in het vaandel van Leefbaar 3B en staan ook genoemd in het verkiezingsprogramma van Leefbaar 3B.

De financiën zijn niet meer en niet minder dan het middel om doelen te behalen, maar ze vormen inmiddels wel een belangrijke beperkende factor bij de haalbaarheid van de doelen. De financiële situatie verslechtert dermate snel dat ingrijpen noodzakelijk is. Op de vraag of toezicht van de provincie de oplossing is, moet het antwoord nog komen. Het college zegt al wel hulp van de provincie ingeroepen te hebben. Dat hele goede integrale deskundigheid nodig is om de gemeentelijke financiële problematiek aan te pakken, staat als een paal boven water.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*