Neeleman stapt uit vertrouwenscommissie benoeming nieuwe burgemeester

Je-maintiendrai
Ik zal handhaven

Met de volgende spreektekst heeft Wouter Hoppenbrouwer als voorzitter van de Vertrouwenscommissie Benoeming Burgemeester en namens acht van de negen fracties in de gemeenteraad van Lansingerland gereageerd op het verzoek van raadslid Neeleman (Partij Neeleman) om ontslagen te worden uit de vertrouwenscommissie.

De heer Neeleman is zelf verantwoordelijk voor zijn overwegingen en zijn genomen besluit. De raad rest niets anders dan de heer Neeleman zijn ontslag te geven. Ik respecteer zijn besluit. Tenslotte hecht ik er wel aan om als voorzitter en woordvoerder van de Vertrouwenscommissie Benoeming Burgemeester te benadrukken dat:

  1. Het proces om te komen tot een profielschets open, transparant en integer is verlopen;
  2. De vertrouwenscommissie of leden van de vertrouwenscommissie niet op bezoek zijn geweest bij de gemeente Westland.

Hierbij wil ik het graag laten. Sprak Wouter Hoppenbrouwer

lees meer

 

Met onderstaand mailbericht van 26 januari 2015 kondigde Neeleman zijn opstappen uit de vertrouwenscommissie aan.

Geachte raad,

Hierbij verklaar ik, op 26 januari 2015 uit de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersbenoeming te stappen / willen stappen. Zo mogelijk met terugwerkende kracht vanaf maandag 26 jan. Mijn verklaring voor deze stap luidt dat; Mijn woordelijke bijdrage in de openbare vergadering voor vaststelling van de profielschets zou voldoende moeten zijn. Ik kan niet meer voldoende aan mijn achterban verklaren dat het verloop gaat zoals zij en ik dat hadden kunnen verwachten. Toch succes verder gewenst.

Met vriendelijke groet, Eddy Neeleman

De reden van Neeleman om uit de commissie is stappen ligt in zijn beschuldiging dat enkele leden van de later ingestelde vertrouwenscommissie een gesprek zouden hebben gehad met de burgemeester van de gemeente Westland, Sjaak van der Tak. Neeleman gaf aan schriftelijke bewijzen daarvoor te hebben. Op verzoek van verschillende raadsfracties om die bewijzen te mogen inzien, heeft Neeleman dat niet gedaan. Sommige kranten zeggen die bewijzen van Neeleman gekregen te hebben, maar tot de dag van vandaag mogen van Neeleman die bewijzen niet worden ingezien door zijn mederaadsleden. Waarschijnlijk omdat het bewijs niet deugdelijk is. Daarbij komt, dat de raadsleden verklaren niet bij Van der Tak te zijn geweest en ook Van der Tak zelf geeft in de media aan niet in gesprek te zijn geweest met Lansingerlandse leden van de vertrouwenscommissie.

Dat de selectie van een burgemeester niet openbaar, maar in het geheim in een vertrouwenscommissie in samenwerking met de commissaris van de Koning gebeurt, is wettelijk vastgelegd, dus niet omdat de raad dat in het geheim, in vertrouwelijkheid wil doen. De vertrouwelijkheid heeft een duur van 75 jaar.

1 Comment

  1. Van de journalist van de 3BKrant en het AD heb ik vernomen, dat de e-mails die ook hij in zijn bezit heeft, GEEN bewijs bevatten van een daadwerkelijk bezoek van een deel van de vc aan Westland / Van der Tak.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*