Landelijke politiek zat. Voorkom lokale versnippering. Stem Leefbaar 3B

Poster-Leefbaar3B-2014

In het NOS programma Een Vandaag van zaterdagavond 15 maart is uitgebreid stil gestaan bij de opmars van lokale partijen. Uit een opiniepeiling bleek dat er vier redenen zijn om op lokale partijen te kiezen.

  1. Lokale partijen staan dichter bij de mensen, kennen de problemen en wensen van de buurt;
  2. Landelijke partijen laten zich teveel leiden over wat er in Den Haag speelt, niet door wat er in de gemeente speelt;
  3. Een protest stem tegen de landelijke partijen (regeringsbeleid);
  4. De afwezigheid van de SP en PVV.

In diezelfde opiniepeiling is ook het stemgedrag bij de Tweede kamer verkiezingen 2010 verwerkt, versus het huidige voornemen om te stemmen. Hieruit blijkt dat 25% van hen die in 2010 niet hebben gestemd nu lokaal gaat stemmen. De VVD en PvdA stemmers zouden 23% respectievelijk 14% overstappen naar een lokale partij.
In de opmars van lokale partijen schuilt ook een groot gevaar, namelijk versnippering van het lokale geluid. Alleen al daarom een reden te stemmen op Leefbaar 3B. Sinds 2001 heeft Leefbaar 3B aangetoond van belang te zijn in het politieke landschap van Lansingerland.

Kijkend naar de standpunten van de “nieuwe” lokale partijen is het onderscheidend vermogen niet zo groot. Maar de toon maakt een groot verschil. Twee nieuwe lokale partijen klagen en schelden dat het allemaal anders moet, maar bieden geen oplossingen. Door een stem op deze partijen gaat de wereld er voor de inwoners echt niet anders uitzien en de problemen worden er niet minder door. Eén van de nieuwe lokale partijen is meer onderscheidend ten opzichte van Leefbaar 3B want:

  • Leefbaar 3B wil geen coffeeshop in Lansingerland.
  • Grondprijzen van duurdere woningen verhogen om goedkopere koopwoningen te kunnen bouwen is geen oplossing. Dat is ook niet nodig want onder een starterswoning van € 140.000 vrij op naam zit € 30.000 grondkosten en dat is een prijs die in de markt past.
  • Leefbaar 3B vindt dat het Rijk geld moet vrijmaken om geluidsoverlast van de HSL, het vliegveld en de A13/16 op te lossen. Dat moet niet uit de portemonnee van de inwoners van Lansingerland komen.

Een stem op Leefbaar 3B, lijst 1 is dan ook beter.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*