Gaan de winkels iedere zondag open in Lansingerland?

In raadsvergadering van 31 oktober 2013 zal besloten worden of de winkels in Lansingerland op zondag open mogen zijn. Ter voorbereiding van de raadsvergadering zal in de vergadering van de commissie Algemeen Bestuur op 10 oktober de zondagopenstelling besproken worden. Over dit initiatiefvoorstel van fractie van D66 zal dus volgende maand een besluit vallen.

Afgelopen woensdag was in het gemeentehuis een hoorzitting, die op uitstekende wijze werd geleid door Gert van ’t Hof. De avond verliep aan de hand van twee stellingen:

  • Zondagsrust is belangrijker dan zondagopenstelling
  • Zondagssluiting gaat ten koste van de concurrentiepositie van Lansingerland

Er waren twee debatten. Een van een supermarkteigenaar en een dominee. De andere discussie ging tussen een eigenaar van een bouwmarkt en eigenaresse van een dierenspeciaalzaak. Naast deze inleiders zijn er vanuit het publiek heel veel opmerkingen gemaakt over de eventuele openstelling. Waarbij religieuze gronden op gespannen voet stonden met economische gronden. De economische reden die aangegeven werd, is dat als er geen zondagopenstelling is, de omzet op jaarbasis zo’n 10% lager is. Oorzaak is dat omzet wegvloeit naar winkels in omliggende gemeente die wel open zijn op zondag. Al met al waren de meningen zeer verdeeld, maar had iedereen wel respect voor elkaars mening.

De kerken en de ondernemers waren in ruime mater vertegenwoordigd. De klanten waren zwaar ondervertegenwoordigd en de paar die misschien aanwezig waren, lieten zich niet horen.

Interessant was het kleine onderzoek dat Sylvia IJben (lid van Leefbaar 3B) heeft gedaan bij de winkeliers in Lansingerland. Zij heeft het volgende geconcludeerd:

Kleine zelfstandigen – 27% voor, 69% tegen en 4% neutraal.

Winkelketens – 46% voor, 31% tegen en 23% neutraal.

Ook interessant is om te weten hoe die verhoudingen liggen bij de klanten.

De bijeenkomst kan gezien worden als zeer succesvol waarbij de taak nu aan de gemeenteraad is om 31 oktober een besluit te nemen over wel of geen openstelling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*