Per 1 januari 2014 komt de naleving van de drank- en horecawet bij de gemeente te liggen, dus dient de gemeenteraad daarvoor een drank- en horecaverordening vast te stellen.
Het college heeft daar een voorstel voor gedaan, met vier onderwerpen als beoogd maatschappelijk effect. Met drie daarvan is Leefbaar 3B het hartgrondig eens, want het alcoholgebruik onder jongeren wordt teruggedrongen, alcohol gerelateerde overlast moet worden aangepakt en alles moet zo min mogelijk administratieve lasten met zich mee brengen.
Moeite heeft Leefbaar 3B met de wijze waarop oneerlijke concurrentie door paracommerciële drankverstrekkers (lees sportclubs) moet worden voorkomen. Indien er al sprake is van oneerlijke concurrentie, dan moeten we dat niet proberen te voorkomen met betutteling in de vorm van schenktijden, maar dan moeten we de sportclubs aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Dat accent moet bij de sportvereniging zelf liggen. Het is te zot voor woorden dat een actieve senior na een potje tennis of golf op bijvoorbeeld op dinsdagmiddag niet een welverdiend biertje zou mogen drinken en pas moet wachten tot 18:00 uur. Het onderscheid in schenktijden tussen de zaterdag vanaf 14.00 uur en op zondag vanaf 10.00 uur ontgaat Leefbaar 3B ook volledig. Daarom heeft Leefbaar 3B woordvoerster Marjolein Gielis het college verzocht de voorgestelde tijden wanneer alcohol geschonken mag worden in het definitieve raadsvoorstel te veranderen. Indien nodig zal Leefbaar 3B in de raad van 28 november 2013 hiervoor een amendement (wijzigingsvoorstel) indienen. Tot slot heeft Marjolein Gielis aangegeven dat vooral scherp moet worden ingezet op handhaving van alcoholgebruik op straat.
Geef als eerste een reactie