Brandweer.

In de commissie Algemeen Bestuur heeft ons raadslid Jan Pieter Blonk zich ernstig zorgen gemaakt over de bezuinigingen voor de brandweer in Lansingerland. Voorgenomen sluiting van de kazernes in Bergschenhoek en Bleiswijk leidt tot een mindere veiligheid voor woningen in Bleiswijk en het veilingcomplex in Bleiswijk. De maximale aanrijtijden zullen nog verder overschreden gaan worden. De kazerne in Bleiswijk is naar de mening van Leefbaar 3B noodzakelijk voor de veiligheid.Ook ernstige zorg heeft Leefbaar 3B om het verminderen van de duikteams. Regelmatig komt het voor dat in onze gemeente een duikteam nodig is voor het redden van mensen. Moeten we extra doden of ernstig gehandicapte mensen dan maar accepteren? Nee! Leefbaar 3B wil dat het college alles, maar ook alles in het werk te stelt om de veiligheid, waarbij de brandweer een rol speelt, op het huidige niveau blijft.
Van belang daarbij is:
1.

Te onderzoeken of SIV’s (Snelle interventie voertuiigen) met twee brandweermannen een bezuiniging kan zijn zonder in te boeten op veiligheid;

2.

Loze meldingen van automatische melders bij bedrijven kost de brandweer veel geld. Van alle loze meldingen is 95% een loosalarm. Dit moet aangepakt worden.

3.

De overschrijding van de opkomsttijd van de brandweer heeft met name te maken met de te lange tijd tussen melding en alarmering (een probleem in de meldkamer). Dit probleem moet snel opgelost worden.

4.

De vrijwillige brandweer is vier keer goedkoper dan beroepsbrandweer. De groei van het vrijwillige brandweercorps moet gestimuleerd worden. De Koningin heeft niet voor niets in de troonrede van 2008 gezegd: “De regering zet zich onverminderd in voor een grotere rol van vrijwilligers bij brandweer en politie”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*