Bomenkap in Lansingerland (Vervolg)

Vorige week meldde Leefbaar 3B op deze site over de enorme kaalslag in Lansingerland. Heel veel bomen werden gekapt en struiken gesnoeid tot vlak boven de grond. Heraut schreef er afgelopen woensdag over naar aanleiding van de vragen van Leefbaar 3B aan het college van B&W van Lansingerland. Inmiddels is het kappen door het college gelukkig stil gelegd en wordt nader overlegd hoe verder gegaan moet worden. Leefbaar 3B en de gemeenteraad worden binnenkort geïnformeerd hoe deze rigoureuze kap en snoei heeft kunnen gebeuren. Via deze site zal Leefbaar 3B meedelen hoe een en ander verder wordt aangepakt.

4 Comments

 1. Het is werkelijk schrikbarend welke kaalslag er heeft plaatsgevonden in het recreatiegebied de rottemeren. De verantwoordelijke voor deze beslissing bij het gemeentebestuur zou per direct uit functie moeten worden gezet. Dat dergelijke personen in posities van besluitvorming zitten is onverantwoord. Het gebied is voor vele jaren mismaakt, en zoveel liefhebbers van dit gebied zijn zwaar gedupeerd. Wat een drama!

 2. Vorige week heb ik een brief gestuurd naar het recreatieschap Rottemeren over deze afschuwelijke bomenkap.
  Vandaag kreeg ik antwoord middels een telefoontje.
  Daarin werd uitgelegd dat er alleen maar populieren worden gekapt. Die gemerkt zijn met een aantal grote oranje stippen. Dat heb ik direct tegengesproken omdat ik met eigen ogen heb gezien dat er ook andere bomen werden gekapt.
  De fel oranje stippen stonden op verschillende bomen, beukenbomen, platanen en populieren. Dus niet alleen pop de populieren zoals het GZH beweerd.
  Daarop werd geantwoord dat er verschillende mensen het kappen van de bomen hebben gefrustreerd door eigenhandig op allerlei bomen oranje stippen te verven en dat er daardoor mogelijk andere bomen zijn gekapt.
  Een ongeloofwaardig verhaal vind ikzelf of zou het GZH zich hiermee willen indekken? Waarom zou je , als je tegen de bomenkap bent, zelf oranje stippen her en der op bomen gaan verven???
  Verder werd er gezegd dat de mensen die de bomen kappen alleen maar naar de oranje stippen kijken en niet naar wat voor boom het is.
  Dat is dus ontzettend dom, houthakkers die alleen maar kijken naar de oranje stippen, of die nu staan op een eik, of een beuk, kap maar om. Terwijl alleen de populieren maar gekapt mogen worden. Op dit moment maken vele vogels nesten wordt daar ook naar omgekeken? Het antwoord daarop was dat er goed opgelet wordt of er een nest in de boom zit als dat zo is mag hij niet gekapt worden. Vreemd vind ik, want ze kijken toch alleen maar naar de oranje stippen? Die op zo’n 1 meter boven de grond tegen de bomen aan zitten?
  Uiteindelijk vroeg ik hoe het GZH het nu vind dat de bomenkap stopgezet is?
  Daarop werd geantwoord dat er niets is stopgezet en ze nu bezig zijn ter hoogte van het Elysium langs de Kooilaan nr.1 en dat ze vermoedelijk deze week klaar zijn met kappen. Over een stop betreffende de bomenkap was hem niets bekend, ook niet toen ik hem zei dat dit in de Heraut had gestaan.
  Om deze reactie te beeindigen:
  Het is inderdaad een schande dat er op zo’n grote schaal gekapt wordt. Er wordt vaak gezegd dat populieren slechte bomen zijn die maar een jaar of 40 meegaan. Dat is pertinent niet waar, een populier kan een paar honderd jaar oud worden. Of deze bomen nu lelijk zijn of niet dat mag ieder voor zich bepalen, de natuur zo verstoren en onwrichten zoals nu is gebeurd dat kan en mag gewoon niet. Wat mij opvalt aan het GZH en recreatieschap Rottemeren is dat ze zelf niet goed op de hoogte zijn van hoe en wanneer en wat er gekapt moet worden. Kortom heel veel onduidelijkheid heerst er. En als je in het recreatiegebied loopt zie je de chaos, her en der bomen weggezaagd en niet eerst een karwei afmaken, er blijven half omgezaagde bomen achter en vervolgens gaan ze weer op een ander stuk verder om ook daar weer half omgezaagde bomen te laten staan.
  Triest heel erg triest om dit allemaal te moeten aanschouwen.

 3. Het is schokkend om te zien dat zo’n prachtig stuk natuur, voor een groot deel geheel verwoest is. Vorig jaar genoot ik nog van een wandeling tussen de bomen in het prachtige reactiegebied, gisteren liep ik 20 minuten langs een volledig gerooide bosstrook, waardoor ik kon genieten van een drukke autoweg. Als er een boom in je tuin gekapt moet worden moet daar een speciale vergunning voor worden aangevraagd, het is dan ook onvoorstelbaar dat zo’n enorme partij prachtige bomen en grote struiken is weggekapt, en waarom in vredesnaam? Nadat het grootste deel van het winkelcentrum in Bleiswijk is wegbezuinigd (banken, gemeentehuis, en als gevolgd hiervan zijn vele winkels verdwenen), is het ooit zo mooie Bleiswijk verworden tot een trieste afspiegeling tot wat het eens was. Ik ben heel verdrietig, teleurgesteld en boos! Heel boos!

 4. Zou de gemeente met het recreatieschap contact kunnen opnemen , over de ” vermeende ” stop zetting van de kaalslag van bomen. Alle bomen en struiken zijn gemarkeerd met een roze stip , moet het een heide landschap worden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*