Verkoop eerste 12 starterkoopwoningen € 140.000 van start

De verkoop van de eerste 12 starterkoopwoningen in Lansingerland van rond de € 140.000 start op zaterdag 9 november om 11:00 in het gemeentehuis van Lansingerland. Voor info zie: www.myownhome-lansingerland.nl

Het is een goed begin de 12 starterkoopwoningen aan de Julianastraat in Berkel, maar nog veel te weinig. De aanmelding om te willen kopen zal ongetwijfeld enorm zijn. Leefbaar 3B vindt het belangrijk dat in Lansingerland goedkope starterkoopwoningen gebouwd worden. We trekken hier samen op met de PvdA, omdat ook zij dat belangrijk vinden. Het zijn grondgebonden woningen van rond de € 140.000 met een tuin. Of daar vraag naar is, wordt door andere fracties in de raad van Lansingerland betwijfeld. Verschillende rapporten geven tegengestelde adviezen hierover. Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis is er in het AD van vrijdag 18 oktober glashelder over: “Flats minder in trek, starters willen een tuin.” Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, is er al jaren sprake van een grotere vraag naar ‘grondgebonden’ woningen dan naar appartementen.

Hilariteit ontstond in de raadszaal omdat het college in de begrotingstekst heeft aangegeven de in het voorjaar aangenomen motie “€ 140.000 starterkoopwoningen” nader te willen inkleuren. Een glasheldere motie inkleuren. Bedoelt het college niet uitvoeren? Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk gaf wethouder De Weger aan zich maximaal te zullen inspannen om de komende drie per jaar zo’n 100 starterkoopwoningen per jaar te bouwen. Is dat veel? Nee, In de komende tien jaar worden in Lansingerland tussen de 3000 en 4000 woningen gebouwd. Die 300 woningen betekenen dat dan slechts 7,5% tot 10% goedkope koopwoningen worden gebouwd. Dat is toch een peulenschilletje ten opzichte van het totaal. Terwijl vanaf het begin van Lansingerland in 2007 geen enkele goedkope koopwoning in dit segment is gebouwd. Zo’n besluit in deze tijd nemen, voor goedkope koopwoningen, is verstandig voor zowel de koper als de gemeente.

Zal het dictum van de motie van 20 juni 2013 nog even herhalen:

“De gemeenteraad spreek zich uit dat: het college zich maximaal inzet om de komende drie jaar 100 grondgebonden eengezinswoningen per jaar te realiseren met een prijs van € 140.000 vrij op naam.” Dat is de boodschap voor het college. Voor deze motie hebben gestemd de fracties van Leefbaar 3B, PvdA, VVD, ChristenUnie, GroenLinks en Pedro de Haas.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*