Bereikbare woningen (135) Wilderszijde naar vrije sector?

De oppositiepartijen (WIJ, D66, GroenLinks en PvdA) hebben met een artikel in het AD een onjuist beeld neergezet van het aantal betaalbare woningen in de nieuwe wijk Wilderszijde. Dat minder sociale huurwoningen worden gebouwd is niet waar. Ook worden in het AD-artikel door hen gezegd dat er 250 tot 300 betaalbare woningen minder worden gebouwd. Ook dat is niet juist. Het gaat om 135 bereikbare woningen. De fractie van Leefbaar 3B vindt het jammer dat door deze onjuistheden het imago van Lansingerland te grabbel is gegooid.

De werkelijkheid is dat het aantal betaalbare woningen in Wilderszijde 25% sociale huur is (675 woningen) en 15% woningen van max. € 254.000 VON of een huur max. € 900 per maand (405 woningen). Wel wordt het aantal woningen 10% bereikbaar van € 254.000 VON tot de NHG grens van € 344.500 verlaagt naar 5% . Dat zijn 135 woningen die overgeheveld worden naar de vrije sector en dus geen 250 tot 300 woningen. (NHG = Nationale Hypotheek Garantie)

De werkelijkheid is ook dat naast de locatie Wilderszijde bij nieuw locaties elders in Lansingerland in het vervolg altijd 25 tot 30% sociale huur gebouwd gaat worden. Tevens is daarin sprake van de bouw van 15% goedkope koop tot max. € 254.000 of huur tot max. € 900 per maand.

Lansingerland houdt zich aan de afspraken met de provincie. In Wilderszijde is de provincie akkoord gegaan met 25% sociale huur en 15% goedkope koop tot € 254.000 VON of huur tot € 900 per maand.

Hoeveelheid groen in Wilderszijde
De hoeveelheid groen in de wijk wordt, door het mislopen van de rijkssubsidie Woningbouwimpuls, minder dan oorspronkelijk gepland. Dat komt ook omdat er in plaats van 2.600 nu 2.700 woningen gebouwd gaan worden. Het groen in de nieuwe wijk gaat van 31% van het totale oppervlak naar 27%. Dat is jammer, maar 27% is een hoog percentage dat je in de regio nergens anders terugvindt. Ook gemiddeld 26 woningen per hectare is in zo’n woonwijk laag.

Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk heeft voor het overhevelen van de 135 woningen van € 254.000 VON tot de NHG grens € 344.500 naar de vrije sector een slag om de arm gehouden. Hij gaf aan daar in de fractie voorafgaand aan de gemeenteraad van 24 juni nog over te willen spreken, want het betreft wel woningen waar een schreeuwend tekort aan is. Het bouwen van 10% in plaats van 5% woningen van het totaal van 2.700 in deze prijsklasse heeft een negatieve financiële invloed op de gemeentelijke grondexploitatie en ligt tussen de € 3 miljoen en € 6 miljoen, gaf de wethouder aan.

1 Comment

  1. Dubieuze partijen als D’66, PvdA en Groen Links willen blijkbaar maar één ding. Dat alle nieuwbouwwoningen in de Wilderszijde allemaal huurwoningen worden. Die ook en vooral ter beschikking worden gesteld aan bewoners van Rotterdamse achterstandswijken. Met het doel de leefbaarheid in Rotterdamse wijken te verbeteren. Het is in dit verband ook hoog tijd dat Lansingerland uit het idiote Woonnet stapt. En, zoals dat in het verleden ook het geval was, zelf via 3B Wonen de toewijzing van huurwoningen weer ter hand neemt. Eventueel in samenwerking met woningbouwvereniging Rondom Wonen van Pijnacker-Nootdorp. Ter illustratie: onze zoon die destijds van Lansingerland naar Rotterdam is verhuisd, staat al jaren op een zeer lage toewijzingsplaats bij Woonnet. En komt de eerstvolgende jaren ook niet aan de beurt voor passende woonruimte in Lansingerland. Zeer frustrerend voor hem én voor ons.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*