Verbetering winkelcentrum Bergschenhoek: “Snel de schouders er onder!”

Leefbaar 3B woordvoerder Marjolein Gielis was kriebelig kritisch over de centrumvisie en het beeld van de herinrichting openbare ruimte van het winkelcentrum Bergschenhoek. Heel de raad is het er over eens dat er dringend wat moet gebeuren om het centrum van Bergschenhoek weer bruisend te krijgen.

Het winkelcentrum heeft het al jaren behoorlijk zwaar en ook nu weer is er veel overlast van alle (noodzakelijke) verbouwingen aan de straten in het dorpscentrum. Het wordt er zeker beter van, maar de boel ligt wederom overhoop en de communicatie naar bewoners en winkeliers laat te wensen over. Dat is niet bevorderlijk voor het laten bruisen van Bergschenhoek.

Leefbaar 3B is blij dat er nu eindelijk schot in de zaak zit en dat er een visie en een uitvoeringsprogramma ligt. Of het de juiste visie is, daar valt over te discussiëren. Maar hoe meer we het over details blijven kletsen, hoe langer het duurt. Leefbaar 3B wil actie! lees meer

Leefbaar 3B wil graag dat er zo snel mogelijk wordt gestart met het verbeteren van de sfeer in het dorp. Op alle fronten. Alleen op die manier kunnen we zorgen voor een positief vestigingsklimaat voor ondernemers. En als er minder leegstand is, wordt het sowieso al aantrekkelijker. Daar is een veel betere samenwerking voor nodig. Ook tussen de winkeliers onderling.

Het is goed dat er een centrummanager komt. Die moet zo snel mogelijk worden aangesteld en het moet een (daad)krachtig en verbindend persoon zijn. Hij of zij moet direct alle belanghebbenden, winkeliers, bewoners en gemeente bij elkaar zetten om alle neuzen één kant op zien te krijgen. Want zonder volledige samenwerking wordt het niets.

Leefbaar 3B vraagt zich ernstig af of het inzetten van een derde supermarkt de juiste insteek is. Tijdens de beeldvormende avond werd gesteld dat er plek is voor een kiloknaller. Wij betwijfelen dat sterk. Er zijn twee prachtige en grote supermarkten, twee bakkers, een kaaswinkel en een visboer in het winkelcentrum van Bergschenhoek. Een extra supermarkt maakt het centrum niet bruisender.

Om zo’n bruisend centrum te krijgen is het wellicht veel aantrekkelijker om er een culinair centrum van te maken. Kun je na al het boodschappen doen, nog even gezellig op een terrasje zitten. Elkaar ontmoeten en met elkaar praten. In plaats van elkaar te verdringen met een winkelkarretje. Iedereen realiseert zich ook dat het hier om marktwerking gaat en er geen tijd meer verloren mag gaan aan nog meer onderzoeken, om te bezien of dit een acceptabel uitgangspunt is voor verdere ontwikkeling. Dus gaf Marjolein Gielis aan: “Laten we aan de slag gaan. Snel de schouders er onder.”

Met snel aan de slag, daar ligt ook wel meteen onze kritiek op dit raadsvoorstel. Het ligt in de planning dat het inrichtingsplan eind 2019 aan de commissie Ruimte wordt aangeboden. Dan moet het nog naar de raad en is er, een jaar na vandaag, in januari 2020 nog niets gebeurd. Dat moet veel eerder. Tussentijds (uiterlijk in mei 2019) wil Leefbaar 3B een rapportage naar de raad, zodat we niet met het uiteindelijke inrichtingsplan voor een vol drongen feit worden gesteld en er niet meer bijgestuurd kan worden zonder weer onnodige extra vertraging op te lopen. Wethouder Kathy Arends heeft dat toegezegd. Leefbaar 3B blijft als een bok op de haverkist zitten om zo snel mogelijk de omstandigheden zodanig te maken dat het centrum van Bergschenhoek een bruisend winkelgebied kan worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*