Project FES Oostland Groenzone

Goed project, waaraan alle bestuurslagen deelnemen (Rijk, provincie, gemeente, waterschap, de beide stadsregio’s en de ondernemers (VNO-NCW en LTO glaskracht). Dit zien we zelden. Op zich is dit heel uniek. FES = Fonds economische structuurversterking. Dit fonds wordt gevoed vanuit aardgasbaten.

Vanuit het FES is 16,9 miljoen beschikbaar voor Oostland-Groenzone. Dit grote bedrag wordt besteed aan het publieke, openbare gebied. Het doel van het project is de ruimtelijke kwaliteitsverbetering van het gebied Groenzone – glastuingebieden Oude Polder in Pijnacker en Voorafsche polder in Lansingerland. Ook een ontsluitingsweg en voldoende waterberging worden gerealiseerd. Kwaliteitsverbetering is hard nodig in het gebied.

Om het FES geld te ontvangen moet de gemeente ook zelf geld inbrengen en dat gebeurt via de Ruimte voor Ruimte regeling (RvR).

Lansingerland krijgt 52 RvR rechten en Pijnacker-Nootdorp 20. Dit zijn in totaal 72 kavels aan de rand van het natuurgebied de Groenzoom waarop mooie huizen gebouwd kunnen worden. In totaal levert dat zo’n € 11,6 miljoen op. Van dit geld moeten agrariërs uitgekocht worden, de organisatie van de Groenzoom worden betaald worden en kwaliteitsverbeteringen in de Groenzoom worden gerealiseerd. Verder brengt Lansingerland € 1,5 miljoen in voor waterberging, dat al besloten was door de raad van Berkel en Rodenrijs.

De woordvoerder van Leefbaar 3B, Jan Pieter Blonk, hoopt dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp doorgaat met het FES-project. Zij lopen aanzienlijk meer financiële risico’s dan Lansingerland, met name in de uitvoeringsorganisatie Oostland en het project Katwijkerbuurt.

Ruimtelijke kwaliteit is van belang voor openbaar gebied (publieke domein) maar ook voor het private gebied, de glastuinbedrijven. Zorgen heeft Leefbaar 3B wel over het slagen van het private deel. De glastuinbouwbedrijven in het gebied moeten fors investeren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*