Lijsttrekker Leefbaar 3B: Ik ben geen kapitein van de Costa Concordia

Aan de linkerzijde achter de microfoon Wouter Hoppenbrouwer
Aan de linkerzijde achter de microfoon Wouter Hoppenbrouwer

Deze kopregel stond prominent genoemd in de 3B krant van afgelopen 5 maart. In dit artikel wees Leefbaar 3B lijsttrekker Wouter Hoppenbrouwer erop dat hij het oplossen van moeilijke financiële situaties niet uit de weg gaat, maar juist energie krijgt om in het belang van de inwoners van Lansingerland oplossingen te zoeken om uit de financiële malaise te komen. Tijdens het lijsttrekkersdebat op RTV Lansingerland radio werd de vraag gesteld of de dossiers Financiën, HSL en Bleizo door toedoen van het gemeentebestuur zijn verslechterd. Wouter Hoppenbrouwer vindt van niet.

Qua financiën maakte hij nog wel een nuancering. Logischerwijs kon niemand in 1995 bedenken dat er nu een economische crisis zou zijn waardoor de woningbouw in heel Nederland op zijn gat is komen liggen en in Lansingerland de bouw ook fors is verminderd. Achteraf moet je wel vaststellen, dat de risicoverdeling in sommige de door de gemeenten Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs in de periode 1995-2003 afgesloten contracten zeer ongunstig zijn in relatie tot de huidige crisis.

Ondanks de zeer hoge onderwijsuitgaven, wat volgens het college een kwestie is van “kosten gaan voor de baten uit”, blijft het feit dat Lansingerland aanzienlijk meer uitgeeft aan schoolgebouwen dan elders in Nederland. De rijksinkomsten hiervoor worden ruim overschreden. Verder zijn er nog meer keuzes gemaakt, die achteraf anders hadden gekund. Dat is de koe in de kont kijken en daar hebben wij niets aan, we moeten vooruit en daar oplossingen voor vinden.

Tijdens het radio debat wijst Hoppenbrouwer erop, dat het goed is ons te realiseren, dat zowel de Vinex opgave als de HSL door de landelijke politiek op ons bordje is gelegd. Lansingerland zit met de gebakken peren en de veroorzaker doet alsof zijn neus bloed en komt niet over de brug.

Onder aanvoering van de Leefbaar 3B wethouder wordt met alle partijen het maximale gedaan om de HSL geluidsoverlast te verminderen. Het is zeer spijtig te moeten constateren, dat de rijksoverheid probeert aan haar verantwoordelijkheid te ontsnappen.

Het Bleizo traject is verantwoord opgepakt, maar Lansingerland kreeg te maken met een tegenwerkende provincie, die op dit moment een vreemde dubbelrol speelt. Enerzijds wordt elke uitgaven onder de loep genomen en desgewenst afgekeurd. Anderzijds, op het moment dat zij ons kunnen helpen qua inkomsten, wijst de provincie het Factory Outlet Center af. Indien het openbaarvervoersknooppunt inclusief NS station Bleizo doorgaat heeft het totale project Bleizo weer perspectief.

Ook de toestemming aan de gemeente Zuidplas om 7000 woningen te bouwen geeft nu niet echt het idee dat de provincie Lansingerland wil helpen. Het provinciale standpunt is bedenkelijk, want de provincie heeft een financieel belang in het grote woningbouwproject in Zuidplas. Daarnaast wil de provincie en passant nog te bouwen, al geplande woningen in Westpolder West schrappen. Op deze manier word je door een provincie die merendeel bestaat uit vertegenwoordigers van de landelijke politiek bij de neus genomen.

Het tweede onderdeel van het debat ging over de geheimhouding. Het was goed om te vernemen dat de partijen snel op één lijn zaten. Geheimhouding is toegestaan als het gaat om personen of als de onderhandelingspositie van de gemeente in het gedrang komt. Iedereen kon zich ook vinden dat de geheimhouding ook een keer moet eindigen. De timing om een en ander openbaar te maken is maatwerk en zal elke keer weer van geval tot geval moeten worden bepaald. Wouter Hoppenbrouwer stelt vast dat iedereen gaat voor 100% transparant.

In het radiodebat bleek ook dat er voldoende tevredenheid is over de ingezette lijn van de burgerparticipatie. Zoals bekend, een kroonjuweel van Leefbaar 3B. Alle partijen gaven aan dat de eerste goede stappen zijn gemaakt, maar dat doorgegaan moet worden op de ingeslagen weg. Naast het serieus nemen van inwoners is het een “verplichting” uit te leggen waarom zaken wel of niet door gaan. Leefbaar 3B roept inwoners dan ook op de digitale burgerpanel in te vullen als er naar hun mening wordt gevraagd. Het debat werd afgesloten met wijze woorden, dat woensdag 19 maart 2014 een prachtige mogelijkheid is om inhoud te geven aan burgerparticipatie. Met andere woorden: Laat uw stem niet verloren gaan en Stem op woensdag 19 maart 2014.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*