Leefbaar 3B tegen grootschalige opvang van vluchtelingen in Lansingerland

Vanuit de veiligheidsregio Rotterdam wordt aan een pilot gewerkt voor de grootschalige opvang van 1500 vluchtelingen uit Oekraïne in Lansingerland. Het plan is om deze vluchtelingen op te opgevangen in een nieuw te bouwen wijk in Bleizo-West ten noorden van de A12.

Geen goed idee volgens Johan Philippens (Leefbaar 3B). Leefbaar 3B is bereid om vluchtelingen uit Oekraïne goed en humaan op te vangen binnen het draagvlak en absorptievermogen van de gemeente. Goede en humane opvang is kleinschalig en midden in de maatschappij. Alle experts zijn het hier over eens. Desondanks wordt voorgesteld een zeer grootschalig opvang van 1500 te realiseren (ter vergelijking: in een gemiddelde AZC is ruimte voor 900 personen) tussen bedrijventerreinen. Daarnaast is 1500 ver boven de taakstelling en absorptievermogen van 300 voor de gemeente Lansingerland. Dat is niet goed voor de Oekraïense vluchtelingen en niet goed voor de inwoners van Lansingerland. De Oekraïense vluchtelingen krijgen onvoldoende mogelijkheden deel te nemen aan de maatschappij en te integreren. Daarnaast komen de maatschappelijke voorzieningen in Lansingerland onevenredig onder druk te staan. Dit zorgt voor bijvoorbeeld langere wachttijden voor jeugdzorg, huisarts, etc.

Leefbaar 3B heeft twee alternatieven aangedragen:
1) Wel bouwen op Bleizo-West waarbij 90% voor eigen inwoners (2700 personen) en 10% (300 personen) voor vluchtelingen Oekraïne. Hiermee pakken wij de woningtekorten in Lansingerland aan en creëren we een nieuwe wijk waar vluchtelingen kleinschalig, midden in de maatschappij kunnen integreren.

2) Benutten van mogelijkheden in de bestaande kernen tot maximaal 300 vluchtelingen. Kleinschalig en midden in de samenleving precies conform advies van experts op dit thema.
Verder is Leefbaar 3B niet te spreken over het voornemen om vluchtelingen uit Oekraïne hun eigen voorzieningen te laten regelen. Dit is echt onbespreekbaar voor Johan Philippens. Je hebt hier te maken met vrouwen en kinderen uit oorlogsgebied. Deze mensen moet je helpen en niet aan hun lot overlaten. Samen gezet op een kluitje “in the middle of nowhere”. Dat kan echt niet.
We zijn in Nederland een welvarend land dat weet hoe je vluchtelingen goed op moet vangen. Dat is kleinschalig en midden in de maatschappij. Goed en humaan. Dat is wat deze vluchtelingen uit Oekraïne verdienen en dat is wat we moeten doen.

1 Comment

  1. Asielzoekers uit Afrika en Azië hebben in het veruit drukst bevolkte land van de wereld (i.e. Nederland) al helemaal niets te zoeken. En moeten standaard opgevangen worden in de eigen regio. Waarbij Westerse landen uiteraard wel een passende financiële bijdrage leveren aan het opvangen van deze mensen.
    Overigens hebben Oekraïners ook helemaal niets te zoeken in Nederland. Omdat deze allemaal tijdelijk opgevangen kunnen/moeten worden in EU-landen die aan de Oekraine grenzen. Zoals Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Stuk voor stuk landen die veel minder drukbevolkt zijn als ons land. Ik zal nooit de historische woorden vergeten die Willem Drees jr van DS’70 al in het begin van de jaren 70 uitsprak: Nederland is
    vol, vol, vol, vol!! Ik zou zeggen, Nederland doe er met terugwerkende kracht wat aan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*