Lansingerland gaat Economische Stedenband met Yangling aan


Chinese delegatie
De Greenport is voor Nederland een economische topsector en voor de lokale Lansingerlandse economie zeer belangrijk. Daar waar de gemeente kan, strijdt Lansingerland voor het behoud van deze innovatieve sector voor onze gemeente. Globalisering speelt in de sector een belangrijke rol. Met het aangaan van een economische stedenband met een van de belangrijkste tuinbouwregio’s van China en dus met de snelst groeiende markt in de wereld, hopen we onze bedrijven een competitieve band te kunnen bieden. Dit past in het beleid dat de afgelopen jaren gevoerd is en is een voorbeeld van het creëren en benutten van kansen zoals het huidige college dat voorstaat.
Lees meer

In 2012 is door de burgemeesters van Lansingerland en Yangling een Letter of Intent getekend om te komen tot een stedenband. Mede in het kader van deze Letter of Intent heeft wethouder Heuvelink tussen 4 en 8 november 2014 een bezoek gebracht aan Yangling. Tijdens zijn bezoek was de wethouder eregast bij de Grounding Ceremony voor de realisatie van een productie-/demokas van het Lansingerlandse bedrijf DLV/GreenQ in Yangling. De aanwezigheid van een lokale bestuurder was van doorslaggevend belang voor de totstandkoming van het investeringsproject. De wethouder heeft gesprekken gevoerd met bedrijven en de lokale autoriteiten ter promotie van ons lokale bedrijfsleven in de glastuinbouwsector. Tijdens dit bezoek is er een Yanglingse delegatie uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Lansingerland. Een delegatie uit Yangling is van 18 t/m 21 januari op bezoek geweest in Nederland en op 19 januari in Lansingerland ontvangen. Doel van het bezoek aan Lansingerland is het aangaan van een Economische Stedenband en het aangaan van economische relaties met lokale bedrijven en het onderzoeken van investeringsmogelijkheden in Lansingerland. Goede overheidscontacten zijn noodzakelijk om zaken te kunnen doen met China en Chinese bedrijven. Een officiële Stedenband is voor China een bewijs van bestaande goede relaties.

YanglingMet het aangaan van de Economische Stedenband stimuleren we het lokale bedrijfsleven in de breedste zin van het woord. Enerzijds in het kader van de handels- en exportbevordering door de Chinese markt te openen voor met name onze bedrijven uit de Glastuinbouwsector. Anderzijds door het aantrekken van Chinese investeerders en beleggers. Het aangaan van de stedenband past in het beleid van het college om kansen te creëren en benutten bij de verkoop van gronden door het promoten van Lansingerland als aantrekkelijke vestigingsplaats.

Met het aangaan van deze Economische Stedenband wil de gemeente Lansingerland de glastuinbouwsector nieuwe kansen bieden en ondersteunen. De Nederlandse glastuinbouwsector zit namelijk in zwaar weer. Volgens een recent rapport van McKinsey zijn 50% van de Nederlandse productiebedrijven in de glasgroententeelt de facto failliet. Volgens een ander rapport van de Rabobank staat 60% van de bedrijven onder bijzonder beheer bij hun bank.

De voordelen voor Lansingerland van de Stedenband met Yangling zijn:

  • Versterking en groei van de lokale economie;
  • Verbetering concurrentiekracht;
  • Toename werkgelegenheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*