Jan Blaauwplein wordt nieuwe naam van “het plein bij ’t Vierkantje” in Berkel Centrum

Een motie ingediend door VVD en Leefbaar 3B heeft in de raad een ruime meerderheid gekregen om het naamloze plein bij ’t Vierkantje de naam Jan Blaauwplein te geven.

Leefbaar 3B vindt het terecht dat de voormalig hoofdcommissaris Blaauw, die tientallen jaren in Berkel en Rodenrijs heeft gewoond, in het straatbeeld een prominente plek krijgt in het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs. Op 20 december 2020 is Jan Blaauw op 92 jarige leeftijd overleden. Heel veel inwoners herkenden hem altijd fietsend door de gemeente. Altijd was hij bij de gemeentelijke veteranendag. Een markant figuur in zijn werk als diender en als inwoner van Berkel en Rodenrijs die landelijke bekendheid had. Na zijn pensionering, schreef hij veel boeken over geruchtmakende moordzaken uit het verleden. Hij werkte veel samen met Peter R. de Vries, onder andere aan de Puttense moordzaak en ook daarmee kreeg hij landelijke bekendheid.

In zijn werk bij de politie zag hij zichzelf altijd als diender. Hij gebruikte dat woord heel vaak. Het woord diender is afgeleid van het werkwoord dienen. Dienen is een synoniem voor helpen en dat heeft hij voor inwoners gedaan in zijn werk en met zijn onderzoeken na zijn pensionering. Hij heeft zich altijd ingezet voor een veilige leefomgeving. En dat is voor Leefbaar 3B heel belangrijk, gaf woordvoerder Jan Pieter Blonk aan.

Speciale dank gaat uit naar Eric Kampinga en Joost Smits. Zij hebben dit voorstel voor de raadsleden heel goed voorbereid.

1 Comment

  1. Prima dat we het voor elkaar hebben om de naam van Jan Blaauw te vereeuwigen d.m.v. de benoeming van het plein. Goed gedaan JP.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*