Eén gemeentewerf in Lansingerland

Omstreeks 1 mei 2012 heeft Lansingerland nog één gemeentewerf. In de commissie Ruimte is gekozen voor de werf in Berkel en Rodenrijs op het bedrijvenpark Rodenrijs. Leefbaar 3B woordvoerderJan Pieter Blonkgaf aan dat dit een goede keus is. De gemeentewerf in Bleiswijk is een jaar geleden gesloten. Nu zal ook de werf in Bergschenhoek sluiten. Voor de keuze Bergschenhoek of Berkel is een afweging gemaakt tussen enerzijds de efficiency van het werk en anderzijds de kosten.

Om het dagelijks gebruik van de werven te beoordelen hebbenMarjolein GielisenJan Pieter Blonkafgelopen december werkbezoeken gebracht aan de werven in Bergschenhoek en in Berkel en Rodenrijs. Uit deze bezoeken is geconcludeerd dat bij de werf in Berkel en Rodenrijs efficiënter gewerkt kan worden dan in Bergschenhoek. Ook zijn in Berkel en Rodenrijs minder bouwkundige aanpassingen nodig en alle voertuigen kunnen binnen staan. Het resultaat van een onafhankelijk onderzoek dat de werf in Berkel en Rodenrijs operationeel en logistiek geschikt is en dat de werf in Bergschenhoek minder praktisch is in te richten en logistiek door de vorm van het terrein niet optimaal is in te richten, bevestigt de bevindingen van Leefbaar 3B tijdens de werkbezoeken.

In de nieuwe situatie zijn de structurele kosten per jaar van de werf in Berkel en Rodenrijs hoger dan als gekozen wordt voor Bergschenhoek. Maar daarbij moet ook betrokken worden dat de eenmalige opbrengst bij de keuze voor Berkel en Rodenrijs ruim 1,5 miljoen euro is.

De Leefbaar 3B fractie heeft een afweging gemaakt tussen enerzijds de operationele en logistieke voordelen van Berkel en Rodenrijs en anderzijds de lager berekende structurele kosten van Bergschenhoek en de hogere eenmalige opbrengst. Het beter, gemakkelijker en sneller kunnen handelen bij de werf in Berkel en Rodenrijs heeft voor Leefbaar 3B het meeste gewicht in de schaal gelegd. Daarom is gekozen voor de werf in Berkel en Rodenrijs. Bij de afweging hebben ook de reisafstanden Bleiswijk – Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk Bergschenhoek meegespeeld. In de praktische uitvoering is dat verschil verwaarloosbaar of eenvoudig op te lossen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*