Dorpse ruimte of stadse verdichting?

Op de agenda van de commissie Ruimte stond een door de PvdA ingebracht bespreekstuk. Onze collegae van de PvdA wilden de gevoelens van de commissie peilen over het idee van ‘verdichting’ in woonwijken. Dit idee is afkomstig van de gedeputeerde voor wonen van de provincie Zuid-Holland. Het doel is om grondgebruik voor woningbouw te verminderen.

Huishoudens worden steeds kleiner en dus zal de vraag naar kleinere wooneenheden toenemen. Wij staan daar positief tegenover. Wij hebben bijvoorbeeld bepleit om de bouw van Tiny Houses in Lansingerland mogelijk te maken, want daar is vraag naar.

Maar wij vinden het niet juist om de openbare ruimte vergaand in te krimpen. Inwoners van Lansingerland zijn veelal hier komen wonen vanwege de dorpse inrichting van woonwijken. Wij voelen er niet voor om in onze gemeente compacte stadswijken te creëren met als gevolg de sociale problemen die voortkomen uit te geringe leefruimte.

De verdichtingsplannen worden voorzien van het woord planoptimalisatie. Wij vinden echter dat niet de economie voorop moet staan, maar het welbevinden van onze inwoners. Plannen voor nieuwe woonwijken moeten volgend zijn op de behoefte.

We constateren tot onze geruststelling dat ook de meeste andere partijen niet erg enthousiast zijn over een verdichtende ‘planoptimalisatie’.

Henk Meester

4 Comments

  1. Hopelijk verdwijnt dit voorstel van “verdichting “aangaande Lansingerland in de prullenbak. Wij dienen het dorpse karakter te blijven koesteren!

    • Inderdaad, van mij mag ook direkt een halt worden toegeroepen aan het volbouwen van Wilderszijde. Ons land telt op dit moment simpelweg veel te veel inwoners. Daar moet eerst wat aan gedaan worden. Dat kan heel simpel door ervoor te zorgen dat het aantal inwoners van ons land terug gaat naar maximaal 15 miljoen inwoners. Indachtig het liedje uit 1996 van Fluitsma en Van Tijn; ’15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde’.

      • Te veel mensen is de schuld van het bemoeien met allerlij buitenlandse oorloggen ,vooral die in het Midden Oosten.Het zijn niet altijd slachtoffers maar mensen die een beter leven willen hebben,vooral Afrika. Maar wij hebben hier een millioen mensen die onder de armoedegrens moeten leven.Die niet naar de dokter willen omdat ze bang zijn dat ze naar een specialist of naar een ziekenhuis moeten die ze niet kunnen betalen.Met het resutaatl dat hun ziekten de oorzaak zijn dat ze dat toch moeten doen .En dat onze bevolking dat uiteindelijk moet betalen .En er is ook een groep van 300 tot 400 duizend kinderen die ook onder de armoedegrens moeten leven.Maar deze moeten ook als ze volwassen zijn dit land helpen voort te zetten.De vraag is dan wat ze eigenlijk voor dit land zullen voelen !!Al deze mensen en kinderen hebben voorrang om te helpen wat niet te merken is bij wat de Tweede Kamer uitspookt met hun onderlinge gekibbel . De milliardair Bill Gates die jaren lang kapitalen in bijvoorbeeld Afrika heeft gestopt is vorig jaar daarmede gestopt ter waarschuwing voor een overbevolking op deze aarde en geeft nu zijn geld om dit te willen helpen voorkomen

  2. Laten we eens beginnen met het loskoppelen van 3B Wonen van het zgn. Woonnet Rijnmond. De malloot die dit ooit bedacht heeft en er vooral mee ingestemd heeft, moet maar eens met zijn billen bloot. Elke gemeente, dus ook Lansingerland, moet vooral zijn eigen woningbroek ophouden. Waarbij in de eerste plaats gekeken wordt naar de woningbehoefte van de eigen inwoners.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*