Burgermeetnet Lansingerland

Sinds enkele maanden is in Lansingerland een burgermeetnet (BML) operationeel. De heer Liefting kwam namens BML inspreken in de vergadering van de raadscommissie Ruimte om de raadsleden op te hoogte te stellen van dit initiatief. Er zijn tien meetpunten verspreid over de gemeente, waar de hoeveelheid fijnstof gemeten wordt. De uitkomsten van de metingen worden op de eigen website (www.burgermeetnetlansingerland.nl) gepubliceerd, en gaan ook naar het RIVM.

Naast fijnstof wil BML geluid meten van wegverkeer. Maar behalve het geluid van de auto’s is het luchtverkeer in onze gemeente een belangrijke oorzaak van geluidshinder.

Omwonenden van Schiphol gebruiken voor het meten hiervan de app Explane, waarmee op een smartphone het geluid gemeten en geregistreerd kan worden. Een nadeel is wel dat de metingen van verschillende telefoons niet met elkaar te vergelijken zijn.

De heer Liefting hoopt door middel van geijkte meetapparatuur in de meetkasten van BML een betere oplossing te bieden. De provincie Zuid-Holland is eveneens bezig met onderzoek naar het opzetten van een geluidmeetnet bij omwonenden van RTHA.

Wethouder Fortuyn heeft actie ondernomen om beide initiatieven bij elkaar te brengen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*