Bouw Cultuurhuis Casa Cadanza eindelijk gestart

Op een dag die symbool staat voor liefde en verbondenheid, Valentijnsdag, werd een belangrijke mijlpaal bereikt in de culturele ontwikkeling van Lansingerland: de eerste paal van Cultuurhuis Casa Cadanza werd met ceremonie de grond ingeslagen. Dit moment markeert niet alleen de start van een fysieke constructie maar ook de belichaming van een lang gekoesterde wens van vele cultuurliefhebbers binnen onze gemeente. De verwachtingen zijn hooggespannen; velen kunnen niet wachten om de deuren van dit toekomstige cultuurpaleis te openen en zich te laten omarmen door de rijke diversiteit aan culturele voorstellingen die het zal bieden. Er zijn echter óók inwoners, die van cultuur houden, maar de prijs voor de belastingbetaler te hoog vinden en van mening zijn dat er vele alternatieven zijn in Lansingerland om van cultuurvoorstellingen te genieten.

Het pad naar dit punt was niet zonder uitdagingen en discussies, vooral met betrekking tot de financiële en technische haalbaarheid van het project. Een van de meest besproken onderwerpen was het aantal zitplaatsen in de multifunctionele zaal van Casa Cadanza. Leefbaar 3B heeft vanaf het begin ingezet op een grotere capaciteit en een theaterzaal zodat niet alleen meer inwoners van voorstellingen kunnen genieten, maar ook een bredere programmering kan worden gerealiseerd én zodat het cultuurhuis voldoende onderscheidend is ten opzichte van andere reeds bestaande voorzieningen in Lansingerland. Ondanks de toezegging van de wethouder om minimaal 25 extra stoelen te realiseren tijdens de raadsvergadering van 20 oktober 2022, bleek dit later uiteindelijk niet haalbaar zonder significante extra kosten, vertraging, en technische complicaties. Deze ontwikkeling was voor Leefbaar 3B zeer teleurstellend. Ook vragen we ons af wat een toezegging hiermee nog voor waarde heeft in de politiek.

We erkennen dat er complexiteit en vele afwegingen bij een project van deze omvang komen kijken, maar blijven het een gemiste kans vinden dat de grote zaal niet ‘groter’ wordt ontwikkeld.
Desondanks hoopt Leefbaar 3B oprecht dat Casa Cadanza zal uitgroeien tot een bruisend cultureel ontmoetingspunt voor jong en oud, een plaats waar culturele ervaringen en creatieve expressie hand in hand gaan met sociale verbinding en gemeenschapsgevoel, maar blijven we ook kritisch op de kosten van het cultuurhuis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*