Bouw Cultuurhuis Casa Cadanza gaat door

De gemeenteraad van Lansingerland heeft 20 oktober 2022 ingestemd met de bouw en exploitatie van Cultuurhuis Casa Cadanza. Van de 31 aanwezige raadsleden stemden 19 voor en 12 tegen. De fracties van Leefbaar 3B, WIJ Lansingerland en VVD stemden verdeeld. De vier aanwezige CDA raadsleden stemden tegen en de fracties van D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA stemden voor.

Het idee bij de start van de planvorming staat nog steeds overeind, gaf Leefbaar 3B woordvoerder Leon Erwich aan. Casa Cadanza fungeert als trekpleister voor cultuur, vrije tijd en recreatie. Het zwaartepunt ligt bij een theater- en filmzaal met 200-250 stoelen, horecagelegenheid en er is sprake van samenwerking met een grote vestiging van de bibliotheek Oostland.

De voorstemmers wezen op een prachtig cultuurhuis, waar film, dans, muziek en theater samenkomen. Waar de bibliotheek een plek heeft, een mooi stuk horeca aanwezig is, een ontmoetingscentrum, waar jong en oud kunnen chillen en waarmee we ook in tijden van crisissen samen kunnen komen. Een plek voor ontspanning, ontwikkeling en inspiratie. Een gebouw dat nog vele generaties zal blijven bestaan en daarmee karakteristiek is voor onze gemeente. Ook de ligging is heel mooi in het winkelcentrum van Berkel.

De tegenstemmers gaven aan voor het cultuurhuis een warm hart te hebben, maar vinden dat de nu berekende extra kosten een brug te ver is. Zij vinden dat de raad moet vasthouden aan de destijds vastgestelde strakke financiële kaders. Zij gaven aan dat nu stoppen, zou betekenen dat we deze kosten niet meer hoeven te maken en geen extra investering hoeven te doen. Er zijn verschillende crisissen gaande. Hoe kunnen we zo’n enorme investering nu aan onze inwoners uitleggen?

Zeer kritisch was Leefbaar 3B woordvoerder Leon Erwich over het maximum aantal stoelen in de theaterzaal/bioscoop. Een aantal van 202 is te weinig. Dat moeten er zeker 50 meer zijn. Na veel discussie en schorsing op verzoek van het college gaf wethouder Cnossen aan dat het er 25 meer kunnen worden.

Een amendement (wijzigingsvoorstel) van de VVD om Eneco-geld in te zetten voor de ontwikkeling van Casa Cadanza werd met algemene stemmen aangenomen.

De bouw van Casa Cadanza kan binnenkort beginnen.

© Afbeelding Casa Cadanza / BCW videostill 3D animatie cultuurhuis

1 Comment

  1. 19 voor en 12 tegen vind ik geen overweldigende meerderheid voor dit megalomane project. De gemeente Lansingerland is nog niet eens in staat de Snip in Bleiswijk te realiseren. En stukje bij beetje wordt er geknabbeld aan de miljoenen van Eneco zonder inspraak van de inwoners.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*