Asielgerechtigde vluchtelingen in Hergerborch?

vluchtelingen-CentrumIn de commissie Samenleving van donderdag 17 maart wordt het raadsvoorstel van het college “Integrale aanpak Asielgerechtigden in Lansingerland, Wachttijd sociale huurwoningen en Alternatieve huisvesting” besproken. In dit voorstel wordt onder andere voorgesteld in het voormalig verzorginghuis Hergerborch asielgerechtigde vluchtelingen (statushouders) te huisvesten. In de vergadering van de gemeenteraad van 31 maart 2016 valt naar verwachting het definitieve besluit.

Vanaf 20 oktober 2015 is op het gemeentehuis gewerkt aan de mogelijkheid om asielgerechtigde vluchtelingen in Hergerborch te kunnen huisvesten. Op 15 december 2015 is de omgevingsvergunning op de website van de gemeente Lansingerland gepubliceerd om in Hergerborch voor een periode van 7 jaar kamerverhuur mogelijk te maken voor minimaal 40 en maximaal 54 asielgerechtigde vluchtelingen. Dit was niet bekend bij omwonenden en gemeenteraadsleden. De fractie van Leefbaar 3B was in de veronderstelling dat voor Hergerborch een wijziging van het bestemmingsplan nodig is en dat dus de gemeenteraad hierover moet besluiten. lees meer

H3rgerborch_klHadden de omwonenden van Hergerborch kunnen weten van de planologische plannen om van Hergerborch een kamerverhuurlocatie voor vluchtelingen te maken. Ja, dat had gekund, maar niet eenvoudig. Een inwoner moet op de website van de gemeente gaan zoeken. Dan moet je maar weten dat je op de homepage naar onderen moet scrollen. Vervolgens klikken op gemeenteblad en dan zie je enorme hoeveelheid bekendmakingen, allen met een adres. De naam Hergerborch stond niet in die lijst. Wel stond er Raadhuislaan 7, het adres van Hergerborch. Een onderwerp dat politiek gezien voor inwoners van groot belang is, is wel heel erg verstopt op de website van de gemeente neergezet. De service aan de inwoners om dit onderwerp op een opvallende wijze bekend te maken is niet goed geweest, zeker als het gaat om een maatschappelijk belangrijk onderwerp als vluchtelingen.

Op 1 februari 2016 heeft Leefbaar 3B raadslid Jan Pieter Blonk (op dat moment nog niets wetend van de omgevingsvergunning) vragen gesteld waarom de omwonenden van Hergerborch niet zijn geïnformeerd. Op 1 maart 2016 zijn de vragen door het college beantwoord. In de beantwoording heeft het college laten weten dat de omwonenden van Hergerborch op woensdag 9 maart 2016 van 17:00 – 19:00 uur in het gemeentehuis worden uitgenodigd om tijdens een inloopbijeenkomst vragen te stellen aan de burgemeester en wethouder van Tatenhove, zorgen te uiten of suggesties te doen en (staat in de brief aan de omwonenden) hoe we van Hergerborch weer een aantrekkelijke locatie kunnen maken. De uitnodigingsbrief is donderdag 3 maart 2016 door de omwonenden ontvangen.

Inloopbijeenkomst huisvesting asielgerechtigde vluchtelingen in Hergerborch                         Woensdag 9 maart van 17:00 – 19:00 uur in het gemeentehuis van Lansingerland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*