De gemeenteraad van Lansingerland gaat in de raad van 26 november besluiten het gemeentelijk Afvalbrengstation (ABS) te verplaatsen naar het bedrijventerrein Leeuwenhoekweg in Bergschenhoek. Dat is nodig omdat het huidige ABS niet voldoet aan de milieueisen en het voor onze inwoners verre van gebruiksvriendelijk is. Om afval in de containers te gooien moet een trapje op gelopen worden. Met een bankstel zo’n trapje opklimmen is eigenlijk gekkenwerk. Een nieuwe goede inrichting van het ABS op de huidige locatie Bosland is niet mogelijk, vandaar de verhuizing naar de bedrijventerrein Leeuwenhoekweg.
Over wat nu met de vrijkomende ruimte bij Bosland moet gaan gebeuren, wil de raad wat meer tijd nemen. Daarover zal de raad dus op 26 november nog niet besluiten. Op het terrein Bosland is ook een woonwagenlocatie gevestigd. De raad wil dat het college eerst nogmaals met de woonwagenbewoners gaat praten over de nieuwe gebiedsvisie voor Bosland.
Wat willen we gaan doen met het gebied Bosland, waar nu naast het ABS en de woonwagenlocatie ook het composteringsbedrijf Comgoed zit. Comgoed geeft enorm veel overlast en zij zullen eind 2021 vertrekken.
Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk gaf aan dat het beste is de huidige woonwagenlocatie te renoveren en mogelijk iets uit te breiden met 2 à 3 plaatsen. Die uitbreiding kan op een deel van de grond waar het ABS dan is vertrokken. Nu elders een andere plek in Bergschenhoek realiseren voor een woonwagenlocatie zou wel eens heel lang kunnen duren en dat is niet wat Leefbaar 3B wil. Er moet tempo gemaakt worden in de herontwikkeling van het gebied Bosland. Het zou niet goed zijn enorme vertraging op te lopen, terwijl een goede renovatie van de huidige woonwagenlocatie daar heel goed mogelijk is. Nu even wat meer tijd nemen over de nieuwe invulling van Bosland, met name in relatie de woonwagenbewoners, is een goede inzet. Laten we daar een maand of vier voor uittrekken.
Voor de grote hoeveelheid vrijkomende grond zou een zonnepark een ideale nieuwe invulling zijn van Bosland. Het financiële rendement kan volledig ten goede komen aan de inwoners van Lansingerland en dat is heel goed te doen in een klein gemeentelijk zonne-energiebedrijf. Naar schatting kunnen zo’n 2.400 huishoudens worden voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit.
Geef als eerste een reactie