Negen Koninklijke Onderscheidingen 2018 in Lansingerland

Burgemeester Pieter van de Stadt heeft donderdag 26 april 2018 aan acht inwoners namens de Koning een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Eén inwoner ontving in het gemeentehuis van Zoetermeer een onderscheiding uit handen van Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer. Alle negen kregen van de burgemeester te horen: “Voor uw inzet voor de samenleving heeft het Zijne Majesteit de Koning het behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.”

In zijn inleiding gaf de burgemeester aan dat onze gemeente niet zonder vrijwilligers kan. Zonder de inzet van vrijwilligers is het voor veel van onze zorginstellingen, sportverenigingen, ontmoetingscentra en andere instanties onmogelijk om goed te blijven functioneren. “U maakt Lansingerland mooier, leuker en beter. Of nog beter gezegd: u maakt Lansingerland. En daar ben ik hartstikke trots op”, hield de burgemeester de gedecoreerden voor. “Dit allemaal om u vandaag te eren voor uw activiteiten als vrijwilliger en u namens de Koning in het zonnetje mag zetten.”

Fractie en bestuur van Leefbaar 3B feliciteren de negen inwoners van Lansingerland van harte met hun Koninklijke Onderscheiding.

De heer A. Troost (Bergschenhoek)
De heer Troost was in zijn werkende leven zelfstandig muziekdocent. Vrijwillig heeft hij zich jarenlang ingezet en 15 jaar lang jaarlijks het Rotterdams Songfestival georganiseerd. Sinds 2005 is de heer Troost vrijwilliger van Korps Nationale Reserve en verzorgt hij in deze rol diverse functies van het maken en onderhouden van de website en verzorgt de heer Troost, vanuit zijn muzikale achtergrond, militaire reünies voor onder meer veteranen. Ruim 26 jaar is de heer Troost vrijwillig bestuurslid bij Peloton 48. Vanuit deze rol zorgt de heer Troost dat Veteranendagen, 5 mei vieringen en andere militaire evenementen al dan niet muzikaal worden opgeluisterd door enthousiaste vrijwilligers. Bewoners van Lansingerland verrast de heer Troost wekelijks met een radioprogramma waarin hij de nostalgie laat herleven. En als vrijwillig piloot stelt de heer Troost zich ook beschikbaar om rondvluchten te verzorgen voor zieke kinderen.

Mevrouw A. Oosterlaan-Kragtwijk (Bleiswijk)
Mevrouw Oosterlaan is langdurig en zeer actief in het vrijwilligersleven van onze gemeente. Zij wordt door velen al 40 jaar gezien als een voorbeeld voor de gemeente Zo is zij zo’n 28 jaar actief geweest als secretaris van de Onze Lieve Vrouwe Visitatie en onder meer verantwoordelijk voor het Parochienieuws. Zij is een belangrijke spil in deze kerkelijke organisatie waarin zij haar taken uiterst serieus nam. Zo’n 23 jaar was zij lid van het Katholiek Vrouwengilde waarbinnen zij zich inzette voor leuke activiteiten voor vrouwen van alle leeftijden. Het Katholiek Vrouwengilde, ontstaan in de vijftiger jaren waarin de meeste vrouwen aan huis waren gebonden. Met de zorg voor de kinderen, het huishouden en veelal ook nog zijdelings het werk van hun man. Mevrouw Oosterlaan verzorgt jaarlijks ook een uitje voor de ouderen in Bleiswijk. Sinds 2011 is zij ook vrijwilliger in het Hospice Lansingerland waarin zij een belangrijke administratieve kracht is. Haar empathische houding en luisterend oor zijn van onschatbare waarde voor het Hospice.

De heer J. Bruins (Berkel en Rodenrijs)
De heer Bruins is sinds de oprichting van de Lionsclub Berkel en Rodenrijs belangeloos actief betrokken bij het reilen en zeilen van deze organisatie. Hij startte onder meer met de fondsenwerving voor lokale en regionale doelen. Jaarlijks verzorgt de heer Bruins de kerstpakketten voor de minder bedeelden, hij ontwikkelde een herdenkingsbos in het Annie M.G. Schmidt een park in samenwerking met de gemeente. Dit is slechts een greep uit alle activiteiten en evenementen die de heer Bruins organiseerde. Naast zijn vele activiteiten oefende hij ook zo’n 20 jaar bestuurlijke functies uit bij tennisvereniging Berkenrode en werd mede dankzij hem de ballonhal gerealiseerd waardoor er in de wintermaanden ook getennist kon worden. Tot op de dag van vandaag is de heer Bruins een actief lid van de tennisvereniging. De heer Bruins zet zich via de Stichting Humanitas Lansingerland nog steeds in voor het terugdringen van eenzaamheid bij vooral de oudere en kwetsbare medemens.

Mevrouw A. Ammerlaan-Van den Baard (Berkel en Rodenrijs)
Mevrouw Ammerlaan is naast haar werkzaamheden en moeder van een gezin zo’n 18 jaar zeer nauw betrokken bij de Rotterdamse Wielren Combinatie, RWC Ahoy. Als vrijwilliger en jurylid zet zij zich zo’n 20 uur per week in voor deze wielerclub. Alle hand-en-span diensten verzorgt zij, zoals de administratie voor de club, het organiseren van de wedstrijden, beleggen en notuleren van vergaderingen. Een onmisbare kracht voor deze wielerclub. Daarbij verzorgt mevrouw Ammerlaan wekelijks haar tweelingzus, die lijdt aan de ziekte MS en ontzorgt zij tevens haar zwager van deze emotioneel zware taak.

Mevrouw C. Moor-Van der Gaag (Berkel en Rodenrijs)
Mevrouw Moor is de drijvende kracht achter Kringloopwinkel de Paardenstal. De Kringloopwinkel is een (duurzaam) begrip in onze gemeente en steunt vele goede doelen in het buitenland en in onze eigen gemeente. Naast de goede doelen die de kringloopwinkel ondersteunt, dient de winkel een groot maatschappelijk belang voor mensen met een kleinere beurs. In de periode van 1982 tot 1990 was mevrouw Moor ouderling van de Nederlands Hervormde kerk in Berkel en Rodenrijs. In haar functie was zij zeer begaan met de oudere en eenzame mensen en mensen die nieuw in de gemeente kwamen wonen.

De heer H. Dik (Bleiswijk)
De heer Dik is een begrip in de Bleiswijkse hockeywereld. Meerdere keren per week is hij op of rond het veld te vinden. Weer of geen weer. De liefde voor het hockeyspel draagt hij met enthousiasme en passie over op anderen. Aan trainers- en coachactiviteiten voor de jeugdelftallen en de veteranen besteedt hij heel veel tijd. De heer Dik levert hiermee sinds 1988 een actieve bijdrage van bijzonder formaat aan de Bleiswijkse hockeyvereniging.

De heer W. van Velzen (Bergschenhoek)
De heer Van Velzen is een bijzondere vrijwilliger voor sportvereniging TOGB (afdeling voetbal) met het hart op de juiste plek voor de jeugd. Naast zijn activiteiten voor de club is de heer Van Velzen een zeer sociaal bewogen mens. Hij heeft altijd aandacht voor (oud)leden die ziek zijn, hij handelt tactisch en accuraat bij sterftegevallen en hij is nauw betrokken bij jeugdleden waarvan ouders door omstandigheden niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De heer Van Velzen zet zich in voor deze jeugd om hen toch de sport te laten beoefenen en is hiermee een voorbeeld voor de maatschappij.

De heer W. van den Berg (Berkel en Rodenrijs)
De heer W. van den Berg werkte als internationaal vrachtwagenchauffeur bij Gebr: In ’t  Veen BV te Berkel en Rodenrijs. Zelfs na een bedrijfsongeval in 1970 met blijvende schade aan zijn been bleef de heer van den Berg werken als chauffeur.Vanuit deze functie is de heer van den Berg in 1973 als kaderlid van de vervoersbond FNV gekozen in het sectorbestuur en als vertegenwoordiger in de CAO onderhandelingsdelegatie. In 1985 heeft hij zich aangemeld bij de Belastingservice van de FNV. Als belastinginvuller verzorgde hij ieder jaar de belastingaangifte voor de FNV leden binnen de 3B-hoek.Inmiddels is de heer Van den Berg al 45 jaar als vrijwilliger betrokken bij de FNV. Daarnaast zet de heer Van den Berg zich een aantal maanden per jaar in voor de jubileummiddagen voor de FNV jubilarissen voor de regio Rotterdam en omstreken dit sinds begin jaren 90.

Mevrouw J. Pouw-Rog (Berkel en Rodenrijs)
Mevrouw Pouw is al bijna 20 jaar bestuurslid en coördinator bij de Stichting Happy Days. Vanuit de kennis en kunde waarover zij beschikt als beleidsmedewerker Jeugd en Gezinshulp binnen de gemeente Zoetermeer, besloot zij om haar vaardigheden en kennis ook vrijwillig in te zetten voor de stichting Happy Days. Door haar inzet ontvangen kinderen in sociaal moeilijke omstandigheden de zorg die zij verdienen. En krijgen zij net dat beetje extra zodat ook hun leven kleur krijgt. Zij is een voorbeeld voor deze kwetsbare jeugd, die dankzij haar steun een positievere kijk op het leven krijgt. Mevrouw kreeg haar Koninklijke Onderscheiding in Zoetermeer omdat haar vrijwilligerswerk zich volledig richt op mensen in Zoetermeer.

Na afloop van de plechtige uitreiking van de onderscheidingen sneden de gedecoreerden samen met burgemeester Pieter van de Stadt de feesttaart aan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*