Leefbaar 3B stelt vragen over vuurwerkoverlast in Lansingerland

Dit jaar is de vuurwerkoverlast wel héél vroeg begonnen: veel inwoners ervaren nu al veel overlast door het afsteken van illegaal vuurwerk: het gaat hierbij dan ook niet om kattenkwaad, maar om gevaarlijke incidenten met zwaar vuurwerk. Vuurwerk dat gecategoriseerd wordt als explosief. Leefbaar 3B woordvoerder vuurwerk en veiligheid, Terry Duivesteijn, constateerde dit zelf al in Bleiswijk, maar werd hier ook al door inwoners en Buurttoezicht Lansingerland op gewezen. Duivesteijn: “tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur kan men zich uitleven met prachtig siervuurwerk, een traditie die wij graag omarmen. De overlast en vernielingen die we nu echter zien, is in sommige wijken van ongekende proporties: daar moet snel en daadkrachtig worden opgetreden”.

Vanuit de gemeente is het tot op heden stil gebleven over deze overlast en vooral hoe men dat kan melden. Vorig jaar was het telefoonnummer van de gemeente ook in de avond opengesteld zodat onze boa’s ook in de avonduren op die meldingen kunnen reageren. Via de website van de gemeente wordt aangegeven om overlast te melden via BuitenOpOrde. Die meldingen worden echter alleen tijdens kantooruren behandeld, dus in de avonduren en de weekenden wanneer de overlast het grootst is, kunnen onze boa’s niet handhaven. Wat Leefbaar 3B betreft zouden deze meldingen m.b.t. overlast door vuurwerkbommen ook direct bij handhaving terecht moeten kunnen komen, dus ook bij onze boa’s. Dan weten zij in ieder geval wat er speelt en wanneer dat gebeurt. Zo kunnen ze beter zicht hebben op preventieve acties in de wijken.

Om de bereidheid en effectiviteit van meldingen door onze inwoners te vergroten, stelde Terry Duivesteijn de volgende vragen:

  1. Is het college het met ons eens dat er direct gehandhaafd moet worden op meldingen van overlast door vuurwerk?
  2. Kan het telefoonnummer van de gemeente zo spoedig mogelijk opengesteld worden in de avonduren voor meldingen van overlast en/of vuurwerk?
  3. Kunnen meldingen via BuitenOpOrde betreffende overlast en/of vuurwerk voortaan direct realtime naar boa’s worden gezonden?

De burgemeester gaf in zijn beantwoording aan dat het vuurwerk dat nu al veel wordt afgestoken wordt, gevaarlijk illegaal vuurwerk betreft. De aangewezen instantie is dan ook altijd 112 voor dit soort vuurwerk en niet de gemeente. Op doorvragen van Leefbaar 3B woordvoerder Terry Duivesteijn heeft de burgemeester aangegeven dat z.s.m. gekeken wordt of het telefoonnummer van de gemeente ook ’s avonds opengesteld kan worden om overlast te melden. Ook zal de (online) informatievoorziening worden aangepast om de juiste verwachtingen te scheppen: melden van overlast bij de gemeente is niet voor heterdaad of handhaving bedoeld, daarvoor is 112 het juiste kanaal. Onze boa’s en jongerenwerkers kunnen op basis van deze meldingen wel het gesprek aangaan met deze jongeren. Leefbaar 3B kan zich voorlopig in de beantwoording vinden, maar zal onverminderd scherp blijven op overlast en hoe we dat zoveel mogelijk kunnen voorkomen en handhaven.

6 Comments

  1. Als je politie belt krijg je te horen dat het hun taak niet meer is en dat je het bij de gemeente moet melden
    Dus gebeurt er niets

  2. Je krijgt niemand aan de lijn, ook niet op het nummer waarnaar wordt doorgeschakeld. Te gek dat er ‘s avonds niet kan worden gehandhaafd op onwettig vuurwerk afsteken en overlast. Het is al avonden raak rondom de Molenbuurt in Bleiswijk.

  3. Het lijkt wel of het in Bergschenhoek elk jaar erger wordt met vuurwerk. Vanaf oktober begint het al met knallen dat echt geen legaal vuurwerk is. De supermarkten verkopen vanaf oktober ook al het zgn F1 vuurwerk wat voor kinderen is en die kopen dit massaal en knallen er ook op los. Waarom moet dit in oktober al in grote bakken verkocht worden? Zo verschrikkelijk dom en draait alleen maar om geld. Niemand houdt zich aan de regel dat er alleen op oudejaarsavond tussen 18 uur en 02 uur afgestoken mag worden! Er wordt ook niets aan gedaan. De omliggende gemeenten Rotter, Schiedam etc. hebben een vuurwerkverbod dus ze komen lekker naar Lansingerland. Het wordt hier inmiddels onleefbaar.

    • Hoi Mies, al het vuurwerk dat je nu hoort, is al verboden. Hier in Lansingerland en ook in omliggende gemeenten. Alleen rond oud en nieuw geldt een extra vuurwerkverbod voor omliggende gemeenten. Wat ons betreft wordt er veel meer en strikter opgetreden en ook preventief in de wijken gesurveilleerd door handhaving en politie op de tijden dat het gewoon verboden is. ^Terry

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*