Geen vuurwerkverbod in Lansingerland

Op initiatief van GroenLinks werd in de commissievergadering Algemeen Bestuur van 5 april 2023 gesproken over een mogelijk vuurwerkverbod in Lansingerland. Woordvoerder Terry Duivesteijn legde namens Leefbaar 3B uit waarom zij een algeheel afsteekverbod niet zullen steunen.

Duivesteijn benadrukte dat hij de zorgen van GroenLinks deelt en samen wil zoeken naar mogelijkheden om overlast tot een minimum te beperken voor onze inwoners. Zo heeft Leefbaar 3B afgelopen november in deze commissie nog gevraagd aan de burgemeester om intensief te handhaven op meldingen van vuurwerkoverlast.

Waarom geen vuurwerkverbod?

Vuurwerk is al het hele jaar verboden, met uitzondering van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Het vuurwerk waar buiten die tijden overlast door wordt ondervonden, is illegaal vuurwerk en dus al verboden. Leefbaar 3B begrijpt dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn. De vuurwerkbranche en wet- en regelgeving is echter al jaren aan het ontwikkelen om risico’s te minimaliseren; zo zijn vuurpijlen en knalvuurwerk al verboden in Nederland sinds 2020, wordt door verkopers standaard vuurwerkbrillen meegegeven, en kun je dus feitelijk alleen nog zogeheten grondgebonden siervuurwerk kopen, ook wel compounds genoemd. De vuurwerkbranche en onze lokale ondernemers worden zeer streng gereguleerd en gecontroleerd: het Nederlands consumentensiervuurwerk is misschien wel het veiligste vuurwerk van Europa.

Handhaving is het grootste probleem

Wat ons betreft is het probleem niet het consumentenvuurwerk, maar het niet kunnen of willen handhaven. Afgelopen oud en nieuw was er een vuurwerkverbod in Rotterdam: er werd echter grootschalig vuurwerk afgestoken en er is niet één bekeuring uitgeschreven. Ook in Lansingerland in 2020 en 2021 tijdens de landelijke vuurwerkverboden was het vuurwerk alom aanwezig. Als er buiten de jaarwisseling om al niet voldoende handhavend kan worden opgetreden, en ook tijdens de keren dat er al een vuurwerkverbod was gedurende de corona lockdowns; hoe moeten we dat dan organiseren tijdens oud en nieuw met een algeheel gemeentelijk verbod in Lansingerland?

Leefbaar 3B is van mening dat we eerst moeten kijken hoe we onze politie en boa’s voldoende zichtbaar en handhavend kunnen laten optreden op de momenten dat al het vuurwerk al verboden is. Ook denken we dat we beter kunnen inzetten op preventie, voorlichting, sociale controle en het aanspreken van het gezond verstand van onze inwoners.

Leefbaar 3B omarmt ook de traditie van veilig siervuurwerk tijdens oud en nieuw. Vuurwerk is een belangrijk onderdeel van onze cultuur en traditie: het hoort net zo bij oud en nieuw als een oliebol en champagne. Het geheel verbieden van vuurwerk zou een onnodige inperking zijn van de vrijheid van onze inwoners en bovendien niet het gewenste effect hebben.

GroenLinks had de andere fracties ook gevraagd of zij een vuurwerkshow zien zitten. Wij zien een vuurwerkshow als een mooie aanvulling tijdens de jaarwisseling. Als GroenLinks met een acceptable voorstel, mét financiële dekking, voor een vuurwerkshow komt, zullen we dat in overweging nemen: maar niet gekoppeld aan een verbod.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*