Leefbaar 3B eist meer beschikbare wijkagenten in Lansingerland

Afgelopen woensdag 5 oktober 2022 stond de behandeling van het meerjarenbeleidsplan van de politie-eenheid Rotterdam op de agenda van de commissie AB. De zogenoemde Strategische Agenda van de Politie is duidelijk en heeft oog voor huidige en toekomstige bedreigingen.

Terry Duivesteijn, Leefbaar 3B woordvoerder Veiligheid, begon met het benadrukken van de waardering die we hebben voor de politie. In tijden van corona en crisissen, stonden en staan ze voortdurend paraat, ook tijdens de avondklokrellen die grote impact hadden op de politie-eenheid Rotterdam.

Uit rapporten en onderzoeken lijkt het objectief wel goed te gaan in Lansingerland. Toch legt Leefbaar 3B zich daar niet bij neer, het kan en moet veiliger in Lansingerland.

Fietsendiefstal en auto-inbraken in Lansingerland

Het aantal fietsendiefstallen en auto-inbraken in Lansingerland baart Leefbaar 3B zorgen. Buurttoezicht Lansingerland wijst hier geregeld op. Vrijdag 7 oktober zullen leden van Leefbaar 3B dan ook een ronde meelopen met Buurttoezicht Lansingerland (bomenbuurt Bleiswijk) en de boa’s. Zij zullen in de wijk in gesprek gaan met de betrokken partijen over de criminaliteit en veiligheidsbeleving in Lansingerland.

High Impact Crimes

De zogeheten High Impact Crimes, misdrijven die een grote impact maken, laten ook grote littekens achter in ónze samenleving. Terry Duivesteijn benoemde nog maar eens de schokkende liquidatie vorig jaar in Bleiswijk, de vrouw die in maart j.l. werd neergeschoten in haar eigen woning in Bergschenhoek en de steekincidenten die we met regelmaat zien verspreid door onze dorpskernen.

Basispolitiezorg moet op orde

Om Lansingerland nog veiliger te maken en adequaat op dit soort meldingen te kunnen reageren, heeft Leefbaar 3B drie eisen:

Onze eerste eis: de bezetting van de politie basisteams moet op orde. Leefbaar 3B eist conform de Politiewet (art 38a) 1 wijkagent op 5.000 inwoners. In het meerjarenbeleidsplan staat dat alles in 2024 op orde is, dat lijkt ons veel te rooskleurig. Er is een enorme vergrijzing gaande en er zijn reeds enorme personeelstekorten. Daarbij is de politie-opleiding ook nog eens van 3 jaar naar 2 jaar gegaan. Dit kan niet anders dan gevolgen hebben voor de basispolitiezorg.

Onze tweede eis: onze wijkagenten moeten 100% voor Lansingerland beschikbaar zijn. Leefbaar 3B heeft grote zorgen over die beschikbaarheid in de praktijk, ze zijn geregeld elders aan het werk. Dat komt omdat ze nodig zijn bij evenementen en voetbalwedstrijden in Rotterdam. Leefbaar 3B vindt dat een wijkagent uit Lansingerland in onze wijken hoort te zijn en niet in Rotterdam. Als we meer en vaker politieagenten beschikbaar hebben, kunnen we wellicht ook de zorgelijke trend fietsendiefstal keren: dit jaar al meer dan 130 fietsen gestolen in Lansingerland.

Onze derde eis: de aanrijtijdennorm van de politie moet gehaald worden. Jarenlang haalde de politie de aanrijtijdennorm voor prio 1 meldingen niet in onze gemeente. Sinds begin dit jaar lijkt daar verandering in te zijn gekomen, maar we zien de laatste maanden zo nu en dan weer een daling tot onder de norm (80,7% juni en 76,5% juli).

Integrale samenwerking

Terry Duivesteijn riep ten slotte alle betrokken partijen op om de samenwerking te intensiveren. Een goede integrale samenwerking tussen de politie, gemeente, boa’s, jongerenwerkers, betrokken inwoners, maar zeker ook buurttoezicht Lansingerland is van belang om Lansingerland nóg veiliger te maken en te houden.

Naar aanleiding van de drie geformuleerde eisen, sloten de andere partijen aan bij Leefbaar 3B om deze in de zienswijze op de Strategische Agenda op te nemen. Duivesteijn nam het initiatief om de zienswijze aan te passen en zal deze in samenspraak met de heer Markus van ChristenUnie voor de raad van 20 oktober klaar hebben.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*