Leefbaar 3B brengt werkbezoek aan windmolenfabrikant EWT

EWT07_wwwDe fractie en een aantal leden van Leefbaar 3B zijn afgelopen woensdag bij EWT in Amersfoort geweest. EWT (Emergya Wind Technologies) is grootste van de twee Nederlandse bouwers van windturbines. Elk jaar bouwt EWT meer turbines dan het jaar ervoor met name voor Europa, maar ook voor Noord-Amerika (o.a. Alaska) en Azië.

EWT is gespecialiseerd in kleine turbines van zo’n 900 kiloWatt, een ashoogte van 69 meter en een rotordiameter van 61 meter. Zij hebben al meer dan 600 windturbines gebouwd, waarvan er 40 in Nederland staan. lees meer

Heel interessant was het uitleg te krijgen in de grote productiehal en ook daarna de presentatie en discussie over windenergie heeft goede info opgeleverd.

Bezoek_EWT_Leefbaar3B

 

Bijzonder is ook het gegeven dat in Nederland veel windturbines staan van zo’n 10 tot 15 jaar oud. Deze turbines hebben een output van zo’n 300 kiloWatt. Deze oude windturbines zijn binnenkort aan vervanging toe en als die vervangen worden zullen dat, gezien de voortschrijdende technologische ontwikkelingen, turbines zijn van minimaal 900 kWatt. Hierdoor kan, zonder dat nieuwe locaties worden gezocht en ontwikkeld (veelal binnen het huidige bestemmingsplan op die locatie), het vermogen aan windenergie verdrievoudigd worden.

In 2012 heeft de voormalige Stadsregio Rotterdam (nu Metropoolregio Rotterdam Den Haag), waarvan Lansingerland deel uitmaakt, een convenant gesloten om in 2020 in totaal 150 megaWatt extra windenergie op te wekken. De vervanging van oude, afgeschreven windturbines kan een behoorlijke bijdrage leveren aan die 150 megaWatt. Provincie Zuid-Holland en Metropoolregio is daar rekening mee gehouden??

1 Comment

  1. Het opslaan van wind energie is nog steeds een groot probleem. Een van de redenen dat heel veel gemeenten en woningbouwverenigingen meer zien in warmtepompen. Jan Pieter kom eens kijken bij ons. Het werkt echt perfect.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*