Lansingerlandse bedrijfsleven presteert goed

Het bedrijfsleven in de gemeente Lansingerland heeft in 2010 ruim bovengemiddeld gepresteerd. Lansingerland scoort een 6,7 (landelijk gemiddelde is 6,0) en behoort daarmee tot de top 25 van best presterende gemeenten van Nederland. Dit blijkt uit het rapport ‘De Kracht van Oostland’ dat de Rabobank op 13 oktober op de Oostlanddag 2011 heeft gepresenteerd. De afgelopen vijf jaren presteerde het Lansingerlandse bedrijfsleven met een gemiddeld rapportcijfer van 6,3 economisch gezien beter dan het gemiddelde Nederlandse bedrijfsleven in diezelfde tijd.

Lansingerland scoort met een 7,4 voor economische groei in 2010 ver boven het landelijk gemiddelde. Daarbij is de economische groei ten opzichte van 2009 gestegen. Deze goede score komt door het goede resultaat voor investeringsgroei (8,9) en de winstgroei (7,6). Voor wat betreft de productiegroei zit Lansingerland met een groei van 4,9 ruim boven het Nederlands gemiddelde van 3,5. In tegenstelling tot de landelijke trend, die een daling van de investeringen in 2010 te zien geeft, stegen de investeringen in Lansingerland met 0,8%. Een groot deel daarvan kwam voor rekening van de agrarische sector en de zakelijke dienstverlening.

Qua economische kracht, zogezegd de structuur van het bedrijfsleven, bevindt Lansingerland zich in de middenmoot van Nederlandse gemeenten. Wel ligt de arbeidsproductiviteit in 2010 veel hoger dan in de rest van Nederland € 106.000 tegen € 89.000. Tussen 2000 en 2010 groeide het aantal banen in Lansingerland met 27%, tegen een groei in Nederland van 9%. Ook de werkeloosheid is beduidend lager dan in de rest van Nederland, 3,7% tegen 5,8%.

Er wordt door het bedrijfsleven in Lansingerland hard gewerkt om deze trend de komende jaren vast te houden. Of dat zal lukken zal zeker mede beïnvloed worden door mondiale economische vooruitzichten en de positie van de Euro in Europa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*