Kieskompas in Lansingerland

De huidige negen partijen in de gemeenteraad van Lansingerland hebben, net als vier jaar geleden, besloten mee te doen aan het Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart 2018. Het Kieskompas is een online stemhulp die kiezers helpt bij het vinden van de politieke partij die het beste past bij de eigen politieke voorkeuren. Het Kieskompas wordt ook gebruikt bij de verkiezingen van de Tweede Kamer, Provinciale Staten, de Waterschappen en een groot aantal andere gemeenten.

De verkiezingen worden door gebruik te maken van het Kieskompas inzichtelijk gemaakt voor de kiezers. Het laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. Het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwikkelen van een lokaal Kieskompas, is dat het ook écht lokaal is. Juist de thema’s die voor een politieke partij van belang zijn, worden in het Kieskompas opgenomen. Daarom werkt het Kieskompas in Lansingerland nauw samen met alle politieke partijen. lees meer

Op 25 oktober heeft elke partij 40 issues, die spelen in Lansingerland en die elke partij belangrijk vindt, ingeleverd bij het Kieskompas. Het Kieskompas heeft daar zo’n 90 stellingen over opgesteld, die op 8 november met de partijen in het gemeentehuis zijn besproken. Voor Leefbaar 3B waren lijsttrekker Simon Fortuyn en gemeenteraadslid Jan Pieter Blonk aanwezig. Een groot aantal van die 90 stellingen is geschrapt, meestal om dat alle partijen over een stelling het zelfde standpunt hebben of omdat de stelling niet helder genoeg is. Er komt binnenkort een lijst met 40 à 50 stellingen die zijn overgebleven. Bij iedere stelling moet elke partij dan uiterlijk 18 december 2017 aangeven: “helemaal mee eens” – “mee eens” – “neutraal” – “niet mee eens” – “helemaal niet mee eens” – “Geen mening”.

Op 11 januari 2018 komen de Lansingerlandse politiek partijen en het Kieskompas weer bij elkaar en worden de stellingen nogmaals besproken en teruggebracht naar een totaal van 30 stellingen.

Het Kieskompas Lansingerland gaat 3 à 4 weken voor de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart 2018 live en dan kunnen de kiezers in Lansingerland via internet het Kieskompas gaan gebruiken en zal mogelijk een hulp zijn bij het maken van de keus op welke partij zij zullen stemmen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*