Lansingerland sluit aan bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR)

In de raadscommissie Samenleving heeft Leefbaar 3B ingestemd met de oprichting van de Stichting Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR). De drie voormalige steunpunten huiselijk geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling gaan per 1 januari 2018 op in de nieuwe Stichting Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.

Huiselijk geweld is een ingrijpend probleem, waardoor je je gevoel van veiligheid kwijtraakt. Door de oprichting van VTRR neemt de gemeente de verantwoording voor de wettelijke taak die er al vanaf 2015 ligt en krijgt onze inwoner in een kwetsbare situatie ook de aandacht die ze verdient. Door onder één dak samen te werken zijn de lijnen kort. Hierdoor werken de partners niet meer naast of langs elkaar, maar gelijktijdig met elkaar. Bovendien wordt door de overkoepelende stichting de effectiviteit van de hulpverlening versterkt. 

Hiervoor hadden we te maken met vier verschillende organisaties met verschillende taken en andere achtergronden die met allerlei eigen systemen werkten. Projecten werden niet integraal verwerkt en met die manier van werken werden dingen gemist. Hierdoor ook werden de doorlooptijden van het afhandelen van de meldingen langer en ontstonden er achterstanden. lees meer

Leefbaar 3B woordvoerder Leon Erwich wilde ook graag van de wethouder weten om hoeveel meldingen het gaat in Lansingerland en of er zoals landelijk te zien is ook een forse stijging in Lansingerland te verwachten is. De vraag over de juiste aantallen worden nog schriftelijk nageleverd. Wel kon de wethouder melden dat het aantal meldingen wel is gestegen, maar het groter aantal meldingen is misschien ook een indicatie dat je sneller, meer dingen ziet.

Uiteraard is de inzet van de nieuwe stichting Veilig Thuis te bereiken dat er maximaal wordt bijgedragen aan preventie van geweldsituaties. Mocht lokaal geen goede oplossing gevonden worden, dan kan regionaal gebruik worden gemaakt van de kennis en de mogelijkheden.

Ook was er de vraag over een samenwerkingsverband van de Stichting Veilig Thuis met het Veiligheidshuis. In het Veiligheidshuis wordt gewerkt aan persoonsgerichte aanpak van overlastgevende personen en of verdachten van strafbare feiten en is een plek waar jongeren met crimineel gedrag worden besproken en gevolgd. Het is van belang dat de Stichting Veilig Thuis is aangesloten bij het Veiligheidshuis, zodat de meldingen van Veilig Thuis ook door justitie wordt bekeken.

Omdat het hier een nieuwe aanpak betreft, heeft Leefbaar 3B benadrukt graag regelmatig op de hoogte te worden gehouden rond de gang van zaken en de benodigde financiële middelen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*