Het Openbaar Vervoer: “Oei, ik groei”

“Oei, ik groei” is een onlangs gepubliceerde brochure over de groei van het Openbaar Vervoer (OV) in de 23 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Lansingerland is een van die 23 gemeenten.

Het kunnen vervoeren van het toenemend aantal reizigers loopt in de periode 2025 – 2030 door de bovengrens heen. Investeringen in uitbreiding van het OV, met name het regionale/lokale railvervoer, zijn daarom hard nodig. De brochure “Oei, ik groei” geeft een goed beeld wat er de komende tijd gedaan moet worden. Voor Lansingerland moet daarbij regionaal gedacht worden aan het vervangen van de ZoRo-bus voor de ZoRo-rail en lokaal over goede OV-busverbindingen tussen de drie kernen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. lees meer

De komende tijd moet ook veel aandacht geschonken worden aan het veelal korte stukje tussen huis en OV-halte of tussen OV-halte en het werk, de zogenaamde “last and first mile.” Kwalitatief goede fietspaden en fatsoenlijke mogelijkheden de fiets veilig te kunnen parkeren bij OV-haltes zijn daarbij heel belangrijk.

De Metropoolregio is de regisseur van al het OV in de regio, met uitzondering van het NS vervoer. Het OV wordt in deze regio uitgevoerd door RET, HTM, EBS en Connexxion. Het gaat dus om tram, bus, metro en RandstadRail.

OV scoort goed – wat cijfers over het OV in de Metropoolregio

  •   28% van alle regionale OV reizigers in Nederland wordt binnen de Metropoolregio vervoerd;
  • Totale reizigersopbrengsten zijn € 330 miljoen, met een jaarlijkse groei van 2-3%;
  • Totale subsidie € 380 miljoen;
  • Klantenwaardering gemiddeld 7,7 behoort tot beste van Nederland (stijgende waardering);
  • Hoge punctualiteit, lage rituitval.

De brochure “MRDH_Oei-ik-groei is het lezen dubbel en dwars waard.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*