Helaas, ontsluiting Driehoek Noordpolder toch dwars door Edelsteenbuurt

Leefbaar 3B is tegen ontsluiting van de nieuwbouwwijk Driehoek Noordpolder dwars door de Edelsteenbuurt, maar dat gaat wel gebeuren. Auto’s behorende bij de ruim 170 nieuw te bouwen woningen gaan dadelijk wel via de Smaragd dwars door de Edelsteenbuurt richting Oostersingel.

Een woonerf wordt opgeofferd voor een doorgaande weg. Leefbaar 3B zegt al bijna drie jaar dat ontsluiting van de Driehoek Noordpolder niet via de Smaragd mag gaan. Jan Pieter Blonk citeerde uit het verkiezingsprogramma: “Leefbaar 3B ziet woningbouw in de Driehoek Noordpolder in Berkel en Rodenrijs niet zitten. De enige mogelijke ontsluiting van auto’s loopt door de Edelsteenbuurt en dat is wat betreft de verkeersveiligheid en woongenot onmogelijk.

WIJ Lansingerland, VVD, ChristenUnie, PvdA en D66 willen wel dat de ontsluiting van de nieuwe wijk dwars door de Edelsteenbuurt gaat. Zij hebben straks in de gemeenteraadsvergadering een meerderheid van 19 stemmen om daartoe te besluiten. De fracties van Leefbaar 3B, CDA en GroenLinks, samen goed voor 14 zetels, zullen in de vergadering van de gemeenteraad op 30 november 2023 tegen de Nota van Uitgangspunten Driehoek Noordpolder stemmen.

Ook vroeg Blonk nog aandacht voor het aantal te bouwen woningen. Het plan is om in de Driehoek Noordpolder ongeveer 170 woningen te bouwen. Dat betekent 35,4 woningen/ha. In Vinex-locaties is dat 26,8 woningen/ha. In de Driehoek Noordpolder is dus sprake van een aanzienlijk grotere bebouwingsdichtheid, die daarmee ver staat van een dorps karakter, terwijl in de Nota van Uitgangspunten wordt gesproken over het dorpse karakter van de nieuw te bouwen wijk. Stedenbouwkundige accenten met een hoogte tot wel zes bouwlagen past niet in de nieuw te bouwen wijk Driehoek Noordpolder.

De bewoners van de Edelsteenbuurt hebben het wel te verduren. Nieuwe woonwijk in de achtertuin, ontsluiting dwars door de Edelsteenbuurt, plan voor een locatie voor opvang van Oekraïners en statushouders in de groenstrook pal naast de Edelsteenbuurt. Die groenstrook is ook een provinciale zoeklocatie voor windturbines en mogelijk komen daar ook nog drie grote betonnen opslagtanks van Dunea voor drinkwater.

1 Comment

  1. Inderdaad, heel jammer. Vooral dat D’66 zich niet aan hun eigen verkiezingsprogramma houdt.
    Maar, leefbaar 3b, wat is nu in het belang van de bewoners van de edelsteenbuurt? 1) tegen stemmen, wat met de keuze van draaikonten 66 toch uiteindelijk geen verschil gaat maken?
    Of 2) wellicht snel nog met een amendement komen met een voorstel voor een alternatieve ontsluiting die NIET dwars door de wijk gaat?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*