Gas ook in de toekomst belangrijk voor verwarming van je huis

Een groot artikel in het AD van 9 maart 2020 zet de hele discussie dat we van het gas af moeten op z’n kop. In het artikel wordt door de netbeheerders Stedin, Enexis en Liander aangegeven dat het echt verstandig is het bestaande gasnet te handhaven. Leefbaar 3B kan zich heel goed voorstellen dat het beter is het huidige gasnet te handhaven en onderhoud en vervanging van de gasleidingen voort te zetten. Inmiddels heeft Jan Pieter Blonk bij de griffie van de raad van Lansingerland een verzoek ingediend om hierover een beeldvormende avond te houden en de directeur Strategie van Stedin (de netbeheerder in Lansingerland), mevrouw Geertje van Hooijdonk uit te nodigen om nadere duiding en uitleg te geven aan het artikel in het AD en in te gaan wat een en ander betekent voor de gemeenten en hun inwoners.

Enkele citaten uit het AD artikel van 9 maart 2020
Groen gas en groen waterstof om huizen mee te verwarmen, zijn de brandstoffen van de toekomst. Dat vinden drie grote netbeheerders als Enexis, Liander en Stedin. ,,Het is verstandig het gasnet te handhaven.”

‘We moeten van het gas af!’ is het motto in de klimaatdiscussie. Netbeheerders Enexis, Liander en Stedin geloven niet dat het mogelijk is. Gas komt nu bij bijna 90 procent van de huizen binnen. Het gasleidingnetwerk staat nog voor miljarden euro’s op de balans en netbeheerders investeren nog steeds zwaar in gas. Enexis besteedt dit jaar 228 miljoen euro aan onderhoud en vervanging van het gasnetwerk. Niet om tot in de eeuwigheid aardgas door te pompen, maar wel voor groen gas en op termijn waterstof. “Er is een sentiment in Nederland dat we van het gas af moeten, maar het verhaal is veel genuanceerder”, zegt Han Slootweg, directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis Groep. “Dat gaat echter verloren in het verhaal van de politicus op de zeepkist. We hebben gassen nodig – ook in het toekomstige, duurzame energiesysteem. Het is echt verstandig om het gasnet te handhaven. Zeg dat de helft van de woningen een gasaansluiting houdt. Ik geloof er niet in dat we over enkele decennia met gas zijn gestopt en die leidingen uit de grond hebben getrokken.”

Overstappen op groen gas vraagt nauwelijks aanpassingen aan de bestaande cv-installatie. Het wordt al bijgemengd bij het aardgas. Liander zegt vorig jaar voor 27.000 huizen groen gas te hebben geleverd.

2 Comments

  1. Wat een verademing te lezen dat er nog steeds weldenkende mensen zijn die zich niet laten leiden door de waan van de dag maar vooruitzien.

  2. Het gaat in dit land weer erom wie het hardst schreeuwt krijgt veel gedaan en dat ook nog bij een rechter. Niemand welke ook dan nog maar iets kan of gaat ondernemen, zo ook op het de holle frase ” van los van gas”. Heeft u al menig Tv programma gezien over de warmtepompen, waarbij de huurders vele euro’s meer moeten betalen dan voorheen. Zelfs heel slecht werkende en niet juiste warmtepompen werden geïnstalleerd, alleen maar om subsidie te krijgen ook door woningcorporaties. Neem een succesnummer in de wijk Palenstein in Zoetermeer. De woningcorporatie zou bestaande huizen wel eens verduurzamen en co2 neutraal maken. Gevolg: bewoners met jarenlange hoofdpijn door een te hoge co2 concentratie in huis. Door de 3 dubbeldikke isolatie en een slecht ventilatiesysteem is de luchtkwaliteit binnenshuis zo slecht dat het gezondheidsklachten veroorzaakt. Alles voor het klimaat. Dan ook nog hout uit Noord-Amerika wat hier met subsidie wordt verstookt om de Groene Afgod tevreden te stellen. Groet hoeveelheden bomen uit Noord Amerika worden in biomassacentrales( woningcorporatie in Vlaardingen) in ons land verbrand.
    En dat wordt aan de man gebracht als co2 neutraal. Dat dit gigantisch veel co2 uitstoot veroorzaakt deert de klimaatdiscipelen niet, het voelt blijkbaar goed om “groen” bezig te zijn. Het gas in onze grond is meer dan goud waard en blijf dit gebruiken, compenseer de woningbezitters in het noorden en laat ons niet afhankelijk maken van Rusland, kijk nu maar eens naar de medicijnen uit China.
    Een beeldvormende avond zal weer uitlopen op een rechtszitting en zal de Hoge Raad anders beslissen dan velen willen. ” Groen is het NIEUW ROOD”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*