Duur herstel gevel gemeentehuis en nieuwe binnenlift (€ 172.500) voor gehandicapte inwoners

Op de 354ste bestaansdag van de gemeente Lansingerland (december 2007) is het besluit genomen om over te gaan tot de nieuwbouw van het gemeentehuis. Leefbaar 3B was toen samen met Partij “Behoud het huis de Haas” TEGEN de bouw en nu met het dure herstel van de gevels heeft Leefbaar 3B nog steeds een knoop in haar maag over het gemeentehuis.

In zijn woordvoering verwees Leefbaar 3B fractievoorzitter Wouter Hoppenbrouwer naar een uitspraak van toenmalig Leefbaar 3B fractievoorzitter Kees Heugens: “Het is de inwoners niet uit te leggen”. Nu ruim negen jaar later en vier en een half jaar na de opening van het nieuwe gemeentehuis wordt een investeringsbedrag van € 2,3 miljoen gevraagd, voor een gebouw dat al € 40 miljoen heeft gekost, dat wederom door de lokale belastingbetaler moet worden betaald. lees meer

Het is een feit dat het gemeentehuis er staat en dat we het ermee moeten doen. Helaas is de aannemer failliet en is er geen mogelijkheid om de kosten te verhalen. Het gemeentehuis laten verwaarlozen is geen optie en zal op langere termijn nog meer pijn doen in de portemonnee van de belastingbetaler. Om die reden zal Leefbaar 3B wel moeten  instemmen met het herstel van de schade aan de gevels en de lekkage bij de dakkoepels.

Naast de noodzakelijke herstelwerkzaamheden is het ook noodzakelijk een aantal aanpassingen te doen om de gastvrijheid te vergroten. Leefbaar 3B heeft gastvrijheid hoog in haar vaandel staan. Dit betekent dat het gemeentehuis voor een ieder toegankelijk en bereikbaar moet zijn, ook voor gehandicapte mensen en inwoners met kinderwagens. Het is niet uit te leggen dat een kostbaar gebouw niet voldoet aan deze basis toegangsvoorzieningen. Dat het college van B&W dat wil corrigeren, is begrijpelijk en noodzakelijk. Leefbaar 3B zal de gastvrijheidsmaatregelen ondersteunen. De aanleg van een goede binnenlift vanaf beneden bij de buiten trap naar de hal van het gemeentehuis kost € 172.500.

Woordvoerder Wouter Hoppenbrouwer nodigde de wethouder ook uit om de mogelijkheden te onderzoeken de architect aan te spreken op zijn (financiële) verantwoordelijkheid. Er zijn immers vraagtekens over de deugdelijkheid van zijn ontwerp. Naast de slechte buitenlift voor gehandicapte is ook een bedrag van € 86.000 nodig om ijs en sneeuwval van de dakrand bij de hoofd- en zijingang te voorkomen. Leefbaar 3B vindt dat de architect hier een scheve schaats heeft gereden en een gebaar zou moeten maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*