Drie initiatieven Lansingerlands Initiatief door naar volgende ronde

Voor het Lansingerlands Initiatief kunnen inwoners een idee indienen, inclusief uitvoeringsplan. Met subsidie en advies kan zo’n initiatief uitgevoerd worden.

Het is geen vrijblijvend initiatief. Het is geen podium om een “verzoeknummer” in te dienen, dat dan door de gemeente wordt uitgevoerd. Alleen voldragen, kansrijke initiatieven kunnen mee doen en de spelregels (de criteria) zijn duidelijk omschreven. De initiatiefnemer moet het plan zelf uitvoeren of laten uitvoeren. De financiële bijdrage van de gemeente is maximaal 50% van de te maken kosten. Het allermooiste van Lansingerlands Initiatief is dat de inwoners zelf mogen kiezen welke ingediende initiatieven het verdienen om ondersteund te worden. Het budget vanuit de gemeente is € 61.155 (€ 1 per inwoner).

Er zijn vijf plannen ingediend, die door het college van B&W zijn getoetst of ze voldoen aan de gestelde criteria. De commissie Algemeen Bestuur besprak afgelopen week de plannen. lees meer

Het college heeft de raadscommissie geadviseerd met één plan niet door te gaan. Het “Voedingsadvies op school” is een te commercieel plan dat niet past bij de gestelde criteria. De raadscommissie vindt ook dat dit initiatief niet in aanmerking moeten komen voor gemeentelijke ondersteuning.

De overige vier initiatieven kunnen wel door naar de volgende ronde
 Plukberm (eetbare ruimte – in stukjes openbaar gebied een ecologisch verantwoorde moestuin opzetten)
 Pleisterplaats De Hichte (Rustpunt/theetuin in de Groenzoom)
 Kringmarkt (winkel met tweedehands spullen)
 Terughalen Vrachtschuit (klein ontmoetingscentrum in oude schuit, waarvan er vroeger tientallen door de vaart langs Noordeindseweg en Rodenrijseweg voeren)

De indieners van het initiatief over de Kringmarkt lopen op dit moment tegen zo veel praktische bezwaren aan dat ze zelf twijfelen of ze er mee door moeten gaan. De raadscommissie heeft de indieners en het college wel verzocht om met elkaar in gesprek te gaan om te kijken op welke wijze dit voorstel op andere wijze een kans kan krijgen.

Dan blijven er nog drie initiatieven over. Alle drie de initiatieven kunnen gehonoreerd worden, want ze vallen bij elkaar opgeteld binnen het budget. Het is echter aan de inwoners om te beoordelen welk initiatief het meest wordt gewaardeerd.

Leefbaar 3B heeft veel waardering voor de inzet van de indieners van de initiatieven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*