De Stander – Toekomstig 2e sociaal kloppend hart in Lansingerland

De Stander Bergschenhoek
De Stander Bergschenhoek

Vrijdag 12 februari hebben Welzijn Lansingerland, de Bibliotheek en 3B Wonen hun gezamenlijke plannen omtrent De Stander in Bergschenhoek ontvouwd voor raadsleden van Leefbaar 3B, CDA, VVD en PvdA. Het was een indrukwekkende presentatie waarbij samenwerking en versterking van elkaars mogelijkheden ten behoeve van met name de zwakkeren in onze gemeente centraal staat. De ontwikkeling van een gezamenlijk sociaal café door Welzijn Lansingerland en de Bibliotheek Oostland is een uitstekend voorbeeld van samen de handen ineenslaan ten behoeve van de inwoners van Lansingerland. Andere organisaties kunnen ook nu nog aansluiten bij deze unieke samenwerking.

lees meer

Compliment ook voor 3B Wonen (de toekomstige eigenaar van het gebouw). Zonder hen zou dit 2e sociaal kloppend hart in Lansingerland, naast de al lang bestaande Leeuwerik in Bleiswijk, nooit van de grond zijn gekomen. De vraag die direct gesteld kan worden is: “Zou er nog ruimte zijn voor een 3e sociaal kloppend hart in Berkel en Rodenrijs?”

De raadsleden zijn ook geïnformeerd over twee werkgroepen.

  • De werkgroep activiteiten gaat kijken welke activiteiten er georganiseerd kunnen worden die wenselijk en/of kansrijk zijn. Hierbij gaat het nadrukkelijk niet om het alleen verhuizen van bestaande activiteiten vanuit de Smitshoek, maar moet er ook gekeken worden naar innovatieve initiatieven. Belanghebbenden worden nadrukkelijk betrokken in dit proces. Ook worden daarbij de huidige activiteiten van de bridgeclub, de klaverjasclub en de biljartclub in de Smitshoek betrokken. Of zij naar de nieuwe locatie De Stander gaan wordt nog met de drie clubs besproken, een besluit is daar nog niet over genomen.
  • De werkgroep Sociaal Café gaat onderzoeken op welke wijze het concept gaat worden ingevuld, c.q. hoe inhoud en vorm wordt gegeven aan het concept sociaal café. Er moet een fijne, laagdrempelige en voor een brede doelgroep aantrekkelijke ontmoetingsplek met activiteiten komen. Voor de bewoners van de locatie Smitshoek is het niet fijn dat zij de activiteiten in de Smitshoek gaan missen en dadelijk daarvoor naar De Stander moeten gaan. Daarover heeft Welzijn Lansingerland al met de 3B Bus overleg gehad om het vervoer op een goede wijze te realiseren.

Op dit moment is De Stander in aanbouw op een locatie vlak tegen de Oranjewijk in Bergschenhoek aan. Naast de ruimte voor welzijnsactiviteiten (Welzijn Lansingerland, Bibliotheek en Sociaal Café), gaat een deel van het gebouw gebruikt worden door Laurens woonzorgcentrum. Daarnaast komen er ook sociale huurappartementen en koopappartementen. De oplevering van het gebouw zal begin 2017 zijn.

De eerste aanleiding voor de samenwerking van Welzijn Lansingerland en Bibliotheek Oostland waren gedwongen kostenbesparingen, doordat de gemeente Lansingerland beide organisaties aanzienlijk minder subsidie is gaan geven. Dat er vanuit een negatieve situatie door Welzijn Lansingerland, Bibliotheek Oostland en 3B Wonen een uiterst positieve, nieuwe weg is ingeslagen verdient een uitstekend compliment.

1 Comment

  1. Beste Jan Pieter
    bedankt voor het mooie positieve stuk. enige kleine opmerking is dat het overleg met de 3Bbus nog moet plaatsvinden over deze specifieke activiteiten. Uiteraard zijn we gewend samen we werken met de 3Bbus als het gaat om vervoer van senioren en vervoeren zij al regelmatig.
    Leek mij niet zo’n punt, maar 3B Bus sprak mij erop aan. ZOu je dit misschien willen wijzigen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*