Advies 21 MRDH gemeenten: nachtbus weer laten rijden in weekend

De Adviescommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft woensdag 17 januari een advies uitgebracht om de nachtbussen in de regio’s Rotterdam en Haaglanden in de weekenden weer te laten rijden.

Alle 21 gemeenten van de MRDH hebben ingestemd met dit voorstel van Leefbaar 3B gemeenteraadslid Jan Pieter Blonk uit Lansingerland en tevens lid van de Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH om de Bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de MRDH te adviseren alles in het werk te stellen om de nachtbus (BOB-bus) zo snel mogelijk weer in het weekend te laten rijden.

De nachtbussen rijden wel in de Metropoolregio Amsterdam (2,8 miljoen inwoners) en in de regio’s Utrecht, Amersfoort en Groningen/Drenthe. In de Metropoolregio Rotterdam Den Haag met 2,4 miljoen inwoners rijdt geen nachtbus in het weekend.

Inmiddels heeft de HTM besloten voor Den Haag en omliggende gemeenten met ingang van 26 april 2024 de nachtbus in het weekend weer gedeeltelijk op te nemen in de dienstregeling. Er wordt vanuit gegaan dat in de loop van het jaar de frequentie weer op het niveau van 2019 zal komen, van voor de coronatijd.

Het is nu nog wachten op de RET wanneer zij de nachtbus (BOB-bus) in het weekend weer in de dienstregeling opnemen voor Rotterdam en de omliggende gemeenten.

In coronatijd zijn jongeren behoorlijk in hun ontwikkeling belemmerd. Uitgaan hoort bij die ontwikkeling, daarom is het in het weekend voor jongeren en jongvolwassenen heel belangrijk dat zij in het weekend ’s nachts veilig met het Openbaar Vervoer naar huis kunnen gaan.

Aanleiding voor deze inzet was een werkbezoek op 22 september 2023 van de gemeenteraad van Lansingerland aan Bleiswijk. De raadsleden hebben toen met ruim 30 Havo leerlingen van Melanchthon De Blesewic gesproken. Zij gaven aan in het weekend de nachtbus (BOB-bus) vanuit Rotterdam terug naar Lansingerland enorm te missen. De BOB-bus is er nog niet maar de druk op de RET is wel fors opgevoerd, zeker ook omdat de HTM wel in april start met de nachtbus.

Begin november is de nachtbus (BOB-bus) op de agenda van de Metropoolregio MRDH gekomen. Op 19 december 2023 heeft de Bestuurscommissie Vervoersautoriteit MRDH, die verantwoordelijk is voor het OV in het gehele MRDH gebied, een eerste reactie gegeven. Daarin gaven zij aan dat het personeelsgebrek de grote oorzaak is. In andere regio’s speelt dat blijkbaar niet. Op woensdag 17 januari 2024 besloten de 21 MRDH gemeenten unaniem, dat alles in het werk gesteld moet worden om de nachtbuslijnen weer in de dienstregeling op te nemen.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*