Bestemmingsplan Groenzoom vastgesteld – Gezinshuis Bes – Gebr. Van der Voort

De gemeenteraad van Lansingerland heeft het bestemmingsplan van het recreatiegebied De Groenzoom vastgesteld. De Groenzoom ligt tussen Berkel & Rodenrijs en Pijnacker en is ontstaan in een samenwerking van de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Veel kassen in het gebied zijn verdwenen hebben plaatsgemaakt voor een prachtig natuur- en recreatiegebied. Aan de rand van De Groenzoom, met name langs de Noordersingel in Berkel is het mogelijkheid om 52 woningen te bouwen. Door de bouw van deze woningen wordt een deel van de kosten voor de aanleg van De Groenzoom bekostigd.

Twee onderdelen van het bestemmingsplan heeft Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk bespreekbaar gemaakt in de raadsvergadering. De mogelijkheid om naast het gezinshuis (kleinschalig kindertehuis) van de familie Bes aan de Pastoor Verburghweg 6 een woning te kunnen bouwen voor jongeren van 18 jaar die het gezinshuis moeten verlaten en de locatie van het bedrijf van de Gebr. Van der Voort aan de Noordersingel in Berkel. lees meer

Gezinshuis familie Bes
In het nieuwe bestemming was het onmogelijk om naast het gezinshuis een woning te bouwen, die nodig is om de overgang van gezinshuis naar zelfstandig wonen kansrijk te maken van de 18 jarigen. Volgens de wet- en regelgeving moeten 18 jarigen het gezinshuis verlaten, maar zij kunnen nog niet geheel zelfstandig wonen. Zij hebben nog begeleiding vanuit het gezinshuis nodig. Waar gewone jongeren tot 22/23 jaar thuis wonen, verwachten we in Nederland van kwetsbare jongeren dat ze vanaf hun 18e jaar alles zelf regelen. Dit is nu juist waar dit te bouwen huis een oplossing voor biedt. Het door Leefbaar 3B ingediende amendement (wijzigingsvoorstel), dat het in het bestemmingsplan mogelijk maakt deze woning naast het gezinshuis te bouwen, is met 27 raadsleden voor en slechts 1 (Neeleman) tegen aangenomen.

Locatie Gebr. Van der Voort
De nieuwe bestemmingsplan is voor het bedrijf nadelig. Het bedrijf past niet in dit gebied, maar heeft in 2008 wel alle medewerking van de gemeente gekregen om zich daar te vestigen met hun opslag en groothandel in zand en grond. Later is daar ook met medewerking van de gemeente de activiteit het “ontvangen en sorteren van bouwafval” bijgekomen. Voor de activiteiten van de Gebr. Van der Voort is in het nieuwe bestemmingsplan overgangsrecht van toepassing. Dat betekent dat het bedrijf op de locatie aan de Noordersingel door kan gaan. Echter er zit wel een probleem omdat de activiteiten “ontvangen en sorteren van bouwafval” door een andere overeenkomst tussen gemeente en het bedrijf slechts tot september 2019 kan doorgaan.

Nu is het bedrijf met de gemeente in overleg om een grondruil te doen. De gemeente koopt de locatie aan de Noordersingel en verkoopt op het bedrijventerrein Leeuwenhoekweg in Bergschenhoek grond aan de Gebr. Van der Voort voor dezelfde m2 prijs. Van der Voort krijgt daar bovenop € 250.000 die weer wordt bekostigd vanuit de verkoop, door de gemeente, van grond voor woningbouw op de huidige locatie van de Gebr. Van der Voort. Die onderhandelingen lopen op dit moment stroef. Er ligt zelfs een deadline van 13 december 2017. Dan moet het bedrijf van de Gebr. Van der Voort beslissen of zij dit wel of niet overgaan naar Bergschenhoek. Die tijd is voor hen veel te kort, omdat zij financieel nog geen volledig zicht hierop hebben en het overleg met de bank ook meer tijd vraagt.

Uiteindelijk heeft de raad besloten het bestemmingsplan op de locatie Van der Voort ongewijzigd vast te stellen, maar de wethouder heeft wel aangegeven dat de harde deadline van 13 december van tafel is. Leefbaar 3B hoopt dat, met wat meer tijd, een oplossing voor handen komt, zodat het bedrijf van de Gebr. Van der Voort, dat aan tien inwoners van Lansingerland werkgelegenheid geeft, de komende jaren door kan gaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*