200 openbare laadpalen in Lansingerland

Op dit moment zijn er 19 openbare laadpalen voor elektrische auto’s in Lansingerland. Daar komen er binnenkort zo’n 200 bij. Hiervan zijn 150 vraaggestuurd door eigenaren van elektrische auto’s en 50 op strategische plaatsen die de gemeente realiseert.

Voor de 150 vraaggestuurde palen hoeft de gemeente geen investeringskosten te maken. Voor de laadpalen op 50 strategische plaatsen wel. De investeringkosten daarvoor zijn € 150.000, inclusief inrichting van parkeervakken.

Vraaggestuurde laadpalen kunnen worden aangevraagd via http://www.laadjeauto.nl. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De voorwaarden staan op de site van laadjeauto.nl. De laadpaal komt in het openbaar gebied in de buurt van je woning. lees meer

Waarom moet de overheid hier geld in steken? Dat doen we toch ook niet bij een benzinepomp. Dat is de eerste vraag die Leefbaar 3B zich stelde. Het antwoord daarop is:

“Voldoende aanbod van openbare oplaadpunten is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de markt voor elektrische auto’s. Het is voor commerciële partijen nu nog moeilijk om oplaadpunten commercieel te exploiteren. Zonder oplaadpunten in de openbare ruimte is het voor geïnteresseerden niet aantrekkelijk om tot aanschaf van een elektrisch auto over te gaan. In de toekomst wordt verwacht dat de markt het steeds meer naar zich toe zal trekken.”

Leefbaar 3B raadslid Georgine Zwinkels heeft in de raadscommissie de wethouder gevraagd bij de pomphouders er op aan te dringen dat zij bij hun tankstations ook een elektrisch snellaadpunt installeren. In het AD stond onlangs een artikel dat Shell nog dit jaar 20 snellaadstations in de Randstad gaat opleveren. Waar is nog onbekend. Verder gaf zij aan het belangrijk te vinden dat de door de gemeente te realiseren laadpalen op strategisch plaatsen komen, zoals bij het gemeentehuis (waar er al een aantal staan), sportclubs, winkelcentra, station en overige plekken waar zonder al te veel hinder langer geparkeerd kan worden.

De raad van Lansingerland heeft met een grote meerderheid, maar met de stemmen van de VVD fractie tegen, ingestemd met de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*