Zondag 23 december in Lansingerland ook verkoop vanuit kramen

Zondagmiddag 23 december mogen naast de winkels ook kramen hun waren verkopen. In de Verordening winkeltijden Lansingerland staat dat alleen winkels op zondag van 12:00 tot 19:00 uur open mogen zijn. Kramen in het openbaar gebied mogen niet open zijn. Naar aanleiding van een noodkreet van de Winkeliersvereniging Berkel Centrum heeft Leefbaar 3B raadslid Jan Pieter Blonk donderdagavond 20 december de raad via een motie voorgesteld het voor 23 december mogelijk te maken dat ook standplaatshouders hun waar kunnen verkopen. De raad heeft met 30 stemmen voor en 3 tegen er mee ingestemd dat de standplaatsen zondagmiddag 23 december mogen worden ingenomen.

Wat waren de argumenten om dat mogelijk te maken? Zondagmiddag vlak voor Kerst is het in de winkelcentra gezellig vertoeven. De winkeliers organiseren allerlei leuke dingen om het de bezoekers naar de zin te maken. Heel veel winkels zullen open zijn en standplaatshouders mogen hun plaats met hun kramen niet innemen. Dat vindt Leefbaar 3B heel jammer. lees meer

De overwegingen in de motie zijn:

  •   Dat de zondag voor de Kerstdagen er altijd een heel gezellige drukte is in de winkelcentra;
  •   Dat in Berkel de winkeliers, maar ook standplaatshouders behoorlijk wat (financiële) nadelige gevolgen hebben van het uitlopen van de werkzaamheden betreffende de renovatie van het plein bij het Vierkantje;
  •   Dat er zondagmiddag 23 december in Berkel Centrum feestelijke, muzikale straatevenementen zijn, een rondlopende kerstboom en het uitdelen van lekkernijen;
  • Dat ook de standplaatshouders, via de winkeliersvereniging, meebetalen aan de extra activiteiten op zondagmiddag 23 december.
  •   Dat de standplaatshouders, die ook een bijdrage leveren aan de feestelijke levendigheid, daar ook deelgenoot van moeten kunnen zijn.

Het college heeft inmiddels naar aanleiding van de aangenomen motie een gedoogbesluit genomen, zodat zondag 23 december 2018 in Lansingerland van 12:00 uur tot 19:00 uur, naast de winkels, die op die tijd open mogen zijn, ook de standplaatshouders hun kraam kunnen innemen neerzetten.

Leefbaar 3B zal in februari/maart een bespreekstuk in de raadscommissie Algemeen Bestuur agenderen met het doel dat ruim van te voren bekend moet worden op welke tijdstippen standplaatshouders hun kraam mogen neerzetten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*